U novom broju

Proces protiv italijanske mafije: Preduga ruka Ndrangete 2

Jedno od najvećih suđenja Mafiji: Bunker u Lamecija Terme u Kalabriji

Foto: AP Photo/Andrea Rosa

Proces protiv italijanske mafije: Preduga ruka Ndrangete

U Kalabriji je u toku jedan od dva najveća sudska procesa protiv mafije u istoriji italijanskog pravosuđa. U sali – bunkeru od 3300 kvadratnih metara – na optuženičkoj kupi sedi 325 lica koja se terete sa 438 optužnica, uz 913 svedoka tužbe i 58 zaštićenih svedoka. Tu je i oko 600 advokata. Mnogi tragovi ovog procesa vode u Rim

“Proces pod imenom “Rinašita – Skot” (“Rinascita – Skott”) pokrenut je sredinom januara prošle godine”.

“Osim kratkoročnog cilja da se zločinci strpaju iza rešetaka, proces ima i jedan dugoročan i, za mnoge uticajne ljude, krajnje “subverzivan” podtekst: dokazati sve dublju i prisniju vezu između kriminala i države”.

“’Prvobitna akumulacija kapitala’ postignuta je otmicama ljudi za čiji otkup su tražene i dobijane ogromne sume novca. Sakupivši dovoljnu količinu novca, Ndrnagetine ‚koske’ (koska je osnovna organizaciona jedinica uspostavljena isključivo na familijarnoj osnovi) spremno su dočekale izgradnju auto- puta Salerno – Ređo Kalabrija. Svaka od njih je na svojoj teritoriji uzela na nišan upravo otvorena gradilišta i podmićivanjem i pretnjama uspela da u posao ugura svoje građevinske firme. Ndrangeta se u ovom ogromnom državnom poslu pojavljuje i kao glavni (neformalni) izvođač radova i kao glavni dobavljač građevinskog materijala“.

Okreće se veliki novac. To su godine privrednog uspona Italije, država plaća i kapom i šakom, a velike građevinske firme sa severa zemlje, kojima je poverena izgradnja auto-puteva, sve dodatne troškove, koji su bili posledica reketa i naduvanih cena materijala i usluga, samo su prosleđivali državnoj kasi. Da bi osigurala nesmetan tok tog novca, Ndrangeta je prethodno, na svoj način, obezbedila naklonost i “kratkovidost” određenih kontrolnih punktova. Ništa pucnjava i atentati, uvek podmazivanje i džentlmenski dogovor.

Tako je Ndrangeta obezbedila odskočnu dasku za posao koji ju je vinuo među zvezde i obezbedio status najjače kriminalne organizacije na svetu. Pronalazak se zvao – kokain.

 

Pročitajte ceo tekst Živoslava Miloradovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (20. janura)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu