Nedelja 2

foto: božana pavlica

Nedelja


Skupština Loznice po hitnom postupku

Vučić je rekao – građani su u pravu

Nakon što je Aleksandar Vučić najavio da će Skupština grada Loznice staviti van snage Prostorni plan grada usvojen krajem jula, sednica je ekspresno zakazana i naprednjačka većina je bez rasprave ispunila predsednikovo obećanje.

Predsednica Skupštine, Milena Manojlović Knežević iz Srpske napredne stranke, rekla je kako je povlačenje Plana “izraz poštovanja volje građana i nedvosmislene poruke predsednika Vučića da je briga o građanima na prvom mestu”, otvorila i odmah zaključila pretres uskraćujući pravo malobrojnim odbornicima opozicije da govore po ovom pitanju.

Ne obazirući se na glasno negodovanje opozicionara, vladajuća većina je izglasala ukidanje Prostornog plana Loznice u okviru koga je i prostorni plan posebne namene rudnika jadarita, usvojenog letos uprkos masovnim protestima građana i stručne javnosti.

Za lidera opozicione grupacije “Smelo” Dragana Pajića obrt kod lozničkih naprednjaka je “manipulacija i pokušaj da se relaksira javnost”, jer problem i dalje postoji pošto je većina u Skupštini grada odbila njegov predlog da se Vladi Srbije uputi negativno mišljenje o Planu područja posebne namene “Jadar”, na osnovu koga je bio izmenjen Prostorni plan Loznice.

“Uredba o Planu područja posebne namene ‘Jadar’ je kamen temeljac svega”, poručuje Pajić, a sa tim se slažu i ekološka udruženja “Zaštitimo Jadar i Rađevinu” i “Koalicija za održivo rudarstvo”, koja su Vladi Srbije uputila zahtev da ukine spornu Uredbu iz prošle godine, kojom se omogućava kompaniji “Rio Tinto” otvaranje rudnika litijuma.


Plakati-poternice u Šapcu

Targetiranje nepodobnih

Nedelja 3

U Šapcu su osvanuli plakati i leci, svojevrsne poternice, na kojima su ispod poruke “Traže se” fotografije advokata Aleksandra Mijailovića, novinarke Isidore Kovačević i maloletnog V. A. Za Mijailovića se navodi da je “konsiljere batinaša”, za urednicu “Podrinjskih” da je “medijski pokrovitelj batinaša”, dok se V. A. označava kao kriminalac, a u potpisu stoji da je nagrada “miran san Šapčana”.

Advokat Mijailović veruje da iza plakata i letaka stoje šabački naprednjaci i pretpostavlja da je targetiran jer je jedan od branilaca Dragana Milovanovića Crnog, a novinarka Isidora Kovačević kaže da je uplašena za svoju bezbednost i misli da se našla na letku “zbog pisanja o događajima na protestu u Šapcu, kada su huligani letvama tukli demonstrante”.

Oglasila se i majka maloletnog V. A. i prozvala predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića. “Šabac je mali grad i u poslednje vreme ima dosta pritisaka od strane lokalnih batinaša koji su najčešće predvođeni SNS-om. Zato kažem da je predsednik Vučić najviše odgovoran jer je dužan da stane u odbranu svih svojih građana”, poručila je Snežana Anđelić.

Šabački naprednjaci su odbacili optužbe da stoje iza “plakata-poternica”, a gradonačelnik Aleksandar Pajić u otvorenom pismu sugrađanima poručuje da se radi o “pokušaju opozicije da skrene pažnju sa svih uspeha koje je kao gradonačelnik ostvario sa svojim timom”.


Dejan Stanković vs. Milan Borjan

Ružne reči na “zvezdaški” način

Fudbalska javnost, naročito “zvezdaški” deo, bavila se poslednjih dana sukobom trenera i kapitena Crvene zvezde Dejana Stankovića i Milana Borjana, koji je izbio nakon nerešenog rezultata sa surduličkim Radnikom na “Marakani”. Mediji su iz sata u sat donosili nove “detalje” iz svlačionice i prenosili ružne reči koje su razmenjene, a spekulisalo se da je posle verbalnog došlo i do fizičkog sukoba.

Na sledećoj utakmici sa TSC-om u Bačkoj Topoli iskusnog golmana i kapitena nije bilo u postavi, pa su priče o njegovom odlasku dobile na težini, a potom je on sam, oglašavajući se preko društvenih mreža, potvrdio da je zatražio raskid ugovora i samo poručio kako je “klubu dao srce, dušu, svaki atom snage i da je došlo vreme da svoje mesto prepusti dostojnoj zameni”.

Ali, kako neki mediji tvrde, sukob su sanirali navijači, pa će Borjan stajati na golu Zvezde i na proleće, a i Stanković će i dalje predvoditi stručni štab iako se govori da dobija primamljive ponude italijanskih klubova.

Na kraju se u odabranim medijima oglasio i generalni direktor Zvezdan Terzić i potvrdio da se dogodio incident u svlačionici, ali i objasnio da to u klubu doživljavaju “na pozitivan zvezdaški način”. Poželeo je igračima i trenerima da se dobro odmore i da potom “spremni i jedinstveni krenu u pripreme za osvajanje pete uzastopne šampionske titule”.

Crvena zvezda je druga na tabeli Super lige Srbije i zaostaje pet bodova za jesenjim prvakom Partizanom.

Iz istog broja

Bosna i Hercegovina

Dodikovo zatezanje užeta

Tanja Topić

Izveštaj Evropske komisije o slobodi medija

Pomak uočen mikroskopom

Filip Švarm

Korona, lekovi i vakcinacija

Sučim ćemo pred omikrona

Radmilo Marković

Intervju – Slobodan Đerić, bivši direktor RB “Kolubara”

Stanje u “Kolubari” nikad nije bilo gore

Momir Turudić

Kako Srbija dočekuje zimu bez obezbeđenih energenata

Nesposobnost vredna stotine miliona evra

Bogdan Petrović

Direktori javnih preduzeća u Srbiji

Jahači savršene oluje

Nedim Sejdinović

Farsa kao istorija – Javna sednica Vlade, predsednika i direktora II

Nekad šokirani, danas oguglali

Đorđe Vukadinović

Uloga Tvitera u političkom životu i smrti

Ispiši dete sa Save, upiši na Đuku…

Jovana Gligorijević

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu