Nedelja 2

foto: n1

Nedelja


Megabilbord na Hotelu Ambasador

MEGALJUBAV NIŠKIH HOTELIJERA I NAPREDNJAKA

Pred posetu Aleksandra Vučića Nišu, na prednjoj strani Hotela Ambasador celom širinom i visinom (15 spratova) postavljen je bilbord sa Vučićevim portretom i porukom “Dobro došao, predsedniče”.

Vlasnik Ivan Spasić objasnio je da je bilbord znak zahvalnosti predsedniku zbog pomoći i podrške hotelijerima i privrednicima u vreme pandemije, a upućeni u cenovnike objavili su da je postavljanje megabilborda na niškom hotelu koštalo najmanje 20.000 evra.

Anketirani građani Niša su većinom bili zgroženi ovakvim podilaženjem predsedniku i stvaranjem kulta ličnosti, a mnogi su potom krenuli da na internetu ocenjuju Ambasador jednom zvezdicom, pa je prosečna ocena za nekoliko sati pala sa 4,6 na 1,6, što je izazvalo vlast da angažuje svoje botove i naloži im da, uz prigodan komentar, niški hotel ocenjuju sa pet zvezdica.

Sam Vučić je tvrdio da je neupućen i na pitanje novinara je odgovorio da bilbord nije video, ali da je zahvalan i da vlasnik hotela “nije učinio neko krivično delo ili neko zlodelo”. “Nisam shvatio čemu cela ta histerija, osim što je neko rešio da nekome uništi biznis sa klikovima govoreći da je hotel najgori, a ako budem imao vremena, svratiću na kafu”, poručio je Vučić.

A pre njega do hotela su prošle subote svratili učesnici protesta i ostavili gigantski “ekološki sendvič”, a autor, slikar Slavoljub Blagojević, objasnio je da je sendvič napunjen “raznim travkama, ludajom, bunikom i pelinom” i da ga poklanja Vučiću.


Most između Orlovata i Tomaševca

AUSTRO-UGARSKA BAŠTINA, NAŠA NEBRIGA I NEMAŠTINA

Nedelja 3

Drumsko-železnički most na putu između Orlovata i Tomaševca, izgrađen pre 141 godinu, zvanično je zatvoren za drumski saobraćaj skoro dve godine, a odnedavno su postavljene betonske barijere na putu, dok vozovi i dalje saobraćaju.

Stalni protesti žitelja ova dva sela, ali i Botoša i Uzdina, jer im je taj most od životnog značaja, slili su se prošle subote u Ekološki ustanak. Isluženi i oštećeni most iz doba austrougarske vlasti bio je blokiran na dva sata i zaustavljene su tri teretne kompozicije, koje opslužuju gradilište Linglonga i svakodnevno saobraćaju.

Kad mogu vozovi, što ne bi mogli barem automobili i traktori, pitaju se Orlovaćani i Tomaševčani, kojima je put između sela, do Zrenjanina, odnosno Pančeva, drastično produžen. Ne veruju u obećanja iz Puteva Srbije da će uskoro biti izgrađen novi most na tom mestu, jer to slušaju godinama, pa i decenijama unazad, a predlažu da se prolaz zabrani samo teškim kamionima jer su oni most najviše oštetili.

Ponovo će u subotu, kako su poručili, blokirati železnički saobraćaj na mostu i zatražiti pomoć države.


Nedelja 4foto: miloš milivojević / tanjug

Poslanička kancelarija u Kruševcu

RETKI SUSRETI NARODNIH POSLANIKA I NARODA

Troje poslanika u Skupštini Srbije iz Kruševca, svi iz Srpske napredne stranke, obavili su od početka godine u poslaničkoj kancelariji smeštenoj u Gradskoj upravi samo 14 razgovora sa građanima, otkriva kruševački nedeljnik “Grad”.

Šta muči te malobrojne građane koji su uspeli da razgovaraju sa poslanicima i šta su rezultati tih razgovora, novinari nisu uspeli da saznaju od Nevene Đurić, Dragane Barišić i Zorana Tomića, jer nisu odgovarali na pozive i poruke.

Anketirani građani uglavnom znaju ko su im predstavnici u državnom parlamentu, najviše dugogodišnju poslanicu Draganu Barišić, ali i novu potpredsednicu SNS-a mladu Nevenu Đurić, mada ne znaju kako mogu da dođu do njih i nisu čuli za poslaničku kancelariju, koja postoji od 2014. godine.

U Gradskoj upravi kažu da je procedura zakazivanja razgovora jednostavna, ali i tokom prošle godine razgovori poslanika sa građanima bili su retki, tek 16, i ostaje pitanje da li je to zbog neznanja građana ili iz uverenja da im poslanici i nisu od neke pomoći.

Demanti

Povodom objavljenog teksta u štampanom i elektronskom izdanju nedeljnog lista “Vreme”, u izdanju od 4. novembra 2021, broj 1609, na stranama 5 i 6, sa naslovom “Šest pubova i jedan džoker” i podnaslovom “Ko će biti treći direktor srpske policije? Da li će ga za tu funkciju preporučiti profesionalne kvalifikacije, poslušnost ili fioka puna ucenjivačkog potencijala? U čijim je rukama špil karata sa imenima šestorice potencijalnih kandidata za mesto novog direktora policije u MUP-u Srbije? I hoće li glavni diler za pokeraškim stolom u poslednjem trenutku izvući sedmu kartu, keca iz rukava”, i u delu teksta s međunaslovom označenim imenom Veselina Milića u odnosu na informacije koje se odnose na ovo lice, ovom listu je dostavljen odgovor na neistinitu informaciju. Naznačeno je da su podaci i informacije vezani za ličnost Veselina Milića neistiniti, netačni i zlonamerno prikazani, da su iznete tvrdnje paušalne, i iznesen je zahtev da se objavi odgovor na neistinitu informaciju i preduzmu sve pravne i faktičke radnje uklanjanja i brisanja sa portala elektronskog izdanja medija lista “Vreme” gorepomenutog teksta.

S tim u vezi, od strane ovlašćenih lica ovog lista u sprovedenom postupku provere tačnosti iznetih informacija po zahtevu Veselina Milića, naknadno se došlo do saznanja da se zaista radi o neistinitim informacijama koje se odnose na ličnost i profesionalni rad Milić Veselina, datim bez prethodno provere njihove tačnosti.

To je i razlog da se u celosti postupi po datom zahtevu punomoćnika Milić Veselina, advokata Radoslava M. Ivanovića, iz Beograda, Lomina 17, i da se javno objavi odgovor da su iznete informacije o Milić Veselinu neistinite i da se kao takve u celosti uklone i brišu sa portala elektronskog izdanja medija lista “Vreme” u tekstu pod naslovom “Šest pubova i jedan džoker”, što je i učinjeno.

Namera nije bila da se naruše ugled i čast g. Veselina Milića, posebno ne njegov profesionalni ugled, već isključivo konstruktivna kritika rada državnih organa, sve sa ciljem doslednog sprovođenja i primene zakona, i ništa drugo.

S tim u vezi se izvinjavamo Veselinu Miliću, njegovoj porodici i čitaocima na neistinito objavljenim informacijama o Veselinu Miliću, uz naznaku da je ovo obaveštenje upravo dokaz da u svom radu i poslovanju redakcija i svi zaposleni u listu “Vreme” dosledno primenjuju pravila Kodeksa novinara Srbije – Etički kodeks, da odgovorno i zakonito postupaju u skladu sa standardima profesionalne etike novinara i Zakonom o medijima i javnom informisanju, sa ciljem sprečavanja nastupanja štetnih posledica nastalih objavom neistinitih informacija.

R. V.

Iz istog broja

Intervju – Tomislav Šunjka, advokat

Opomena iz SAD

S. G

Intervju – Savo Manojlović, pokret Kreni-promeni

Moramo biti principijelni

Radmilo Marković

Omikron varijanta

Da li se virus smučio sam sebi

Jovana Gligorijević

Elektroprivreda

Zašto je stao TENT

Slobodan Bubnjević

Reportaža – U zemlji Ziđina

Rudnik će sve da pojede

Milica Čubrilo Filipović

Svi naši protesti i lideri

Studenti, demonstranti, političari i ostali

Nedim Sejdinović

Intervju – Jelena Hrnjak, NVO »Atina«

Očaj kao kompas

Momir Turudić

Međunarodni dan migranata

Neizvesnost kao sudbina

Bojan Stojanović

Izbeglice i migranti – Ugroženost ljudskih prava

Zgrtanje profita na teškim sudbinama

Nikola Kovačević

Trgovina ljudima – Izbeglice i migranti kao rizična grupa

U krugu beznađa i bezakonja

M. T.

Država i mafija – Sankcije iz SAD

Kumovi sa severa Kosova

Slobodan Georgijev

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu