Vreme uživanja
Þetta Reddast! 1

foto: m. vićić

Þetta Reddast!

Dobro došli na mediteran Nordijske regije. Putevi dobri, radno vreme prodavnica do 18h, ne odgovaraju baš redovno na mejlove koje pošaljete, prave dobru kafu, gradsko saobraćajno kasni, vole da odlažu stvari i skloni su pobunama iz različitih razloga. I porodica je na prvom mestu. Postoji neka vrsta neverovatnog optimizma, česta uzrečica im je Þetta Reddast – sve će doći na svoje, ovako ili onako. Da li zbog toga što su ih prirodne ili ekonomske katastrofe naučile tome da nastave život uprkos vrlo surovom i teškom okruženju, ne znam, ali optimizam ih ne napušta.

Godinama sam pokušavala da posetim Island. Odmalena me je privlačio zbog velikog broja vulkana, koje sam zavolela gledajući dokumentarce o vulkanolozima – bračnom paru Kraft. Prva stanica je Rejkjavik. Sjajan spoj šarenih i nižih kuća, zanimljivih grafita, sa po kojim soliterom koji ukazuje da je modernizam u neko doba ušetao na Island. Ljudi su prijatni i opušteni, ali poprilično zatvoreni za strance, i ne upuštaju se u dublje razgovore. Iz svakog ugla vidite i crkvu Hallgrímskirkja, koja je orijetnir i više liči na raketu koja samo što nije poletela na Mesec. Natpis kod lifta "Have you done your PUSHups today? Push the button". Zanimljiv luteranski humor. Zahvaljujući velikom broju termalnih izvora, svako mesto ima lokalni bazen ili izvor sa toplom vodom. Omiljena zabava im je trač partija na bazenu posle posla. Pre ulaska u bazen obavezno je tuširanje bez kupaćeg kostima. Strance prepoznajete po tuširanju u kupaćem i dežurnom "policajcu" koji im skreće pažnju da ga obavezno skinu.

Island ima jedan glavni put označen simbolično #1. Većina bočnih puteva je šljunkovita zbog zimskih uslova, pa ćete razmisliti da li je potrebno da uzmete putno osiguranje kada rentirate automobil. Čim izađete iz centra Rejkjavika, shvatite da vas okružuje krajolik koji ste viđali u velikom broju filmova (Batman, Star Wars, Interstellar…). U unutrašnjosti će vas opčiniti polja lave obrasla mahovinom. Niski oblaci koji pokrivaju vrhove planina daju jedan Linčovski šmek. Sva literatura koju čitate govori o tome da je ovo ostrvo kontrasta. Prvo takvo je Þingvellir nacionalni park, mesto islandskog prvog parlamenta, kao i mesto gde se susreću evroazijska i američka tektonska ploča. Pri obilasku prolazite kroz uzak prolaz između dva stenovita masiva skoro crne boje, koji zapravo predstavljaju mesto susretanja dva kontinenta. Ukoliko volite Game of Thrones, to je jedna od lokacija gde je snimana serija. U sklopu ture "Zlatni krug" posetićete originalni gejzir gde vas očekuje miris sumpora i veličanstveni vodopad Gulfoss. Ostavio me je bez teksta, naročito kada su se pojavili sunce i duga pa sam imala osećaj da sam zakoračila u Neverland. Ka severu, prvo mesto je Akureri, drugi po veličini grad, gde postaje jasno koliko Island ima malo stanovnika ako je drugi grad po veličini kao varošica u Srbiji. U ribarskom seocetu Husevik u zalivu možete videti kitove. I dalje se vodi žestoka debata da li je lov na kitove dozvoljen, kao i da li je etično korišćenje njihovog mesa u ishrani. Videćete brojne restorane sa nalepnicama koje naglašavaju da se u tom lokalu ne služi meso kita. U unutrašnjosti je najbolje odsesti u hostelima ili seoskim domaćinstvima. Tako imate priliku da se upoznate sa životom lokalaca i shvatite na koji način izdržavaju zime prepune mraka (možda zbog mleka obogaćenog D vitaminom), kao i optimizam koji ih krasi.

Na severu je najjači vodopad na svetu, Detifoss. Prva scena "Prometeja" Ridlija Skota započinje baš tu. Uprkos šljunkovitom putu prepunom rupa, gde se pitate zašto na Islandu ne iznajmljuju "lade nive", i nemilosrdnom pljusku koji vas, bez obzira na vodootpornu odeću, ostavlja mokrim do gole kože, bićete oduševljeni snagom vode Detifossa. Snažan i omamljujući zvuk vode zaglušuje sve ostalo. Kroz smenjivanje krajolika, od pustih puteva okruženih sa jedne strane crnim peskom i kamenom koji vas podseća na Mesec i zelenilom za koje vam je neshvatljivo kako tu opstaje, spuštate se do jezera Mitivan vulkanskog porekla. Nedaleko od jezera nalazi se vodopad, Godafoss, gde lepota slapova prevazilazi snagu vode.

Island – ostrvo kontrasta gde se susreću, popularno rečeno, led i vatra, i zemlja u kojoj 54 odsto stanovništva veruje u vilenjake. Sigurna sam da mnogi od putnika Island napuštaju sa istim verovanjem.

Jedna napomena za buduće turiste: Plavu lagunu ostavite za kraj ako ništa drugo niste planirali. Island je isuviše lep da biste proveli vreme u velikom spa-centru.

Svi brojevi Vremena na jednom mestu!>

Pogledajte arhivu