Vreme uživanja

Letnje šeme

Ma koliko bio zaljubljive prirode ili imao takozvane sreće u ljubavi, duboko verujem da svaki čovek prvenstveno mora da prođe kroz inicijaciju u vidu ljubavnih isprobavanja pod suncem, da se uspe na bedem iznad ljubavnog ponora, a posle šta mu fortuna da. Neki su sposobni da zaigraju na kratko i vrate se, nakon tog jednog uzbudljivog iskoraka u kome su sagledali večnost, ali su trezveno priznali dokaze prema kojima je ona rezervisana za bogove, pesnike i vampire. Drugi se stropoštaju, sasvim dovoljno, da povratka više ne može biti, jer tamo negde u provalijama napipali su svoj razlog. Oduvek sam tvrdila da nije pametno zaljubljivati se za stalno leti, pa sam i Njegoševu Noć skuplja vijeka, pored svih sazvežđa sa kojima se pesma čuje, najradije čitala kao opaku apoteozu letnjim šemama. Uostalom, pola Srbije živi i ljubavni život na određeno.

Letnje šeme 1
foto: tanja valič / tanjug


Jedan bi rekao da je more neophodno. Drugi upliva u suncokrete. Treći se vrpolji po Tinderu i želeo bi da izbegne odgovaranje na upitnik. Četvrti je prošetao psa na stvarnoj livadi. A peti nije ručao kod kuće danima, pošto rekreira svoju srednjoškolsku iskru. Svet veruje da je lakše biti usamljen leti, pošto nas priroda i životinje primaju u zagrljaj. Sami su izašli napolje da budu sami, što donekle olakšava šemi da se dogodi. Ne nužno, ali određeni kontinuitet postoji. Letnja šema je dragocena i ne zahteva naročitu komunikaciju. Možete manipulisati njenom formom, ispunjavati sebi najstidljivije želje, proučiti trik, šmugnuti od svega onoga što u naša srca donosi jesen. Uostalom, možete šta hoćete, sve dok ste svesni da je praštanje ograničenog roka trajanja.

Posebnu čar nose letnje šeme koje se dešavaju noću, po gradu. Između ostalog, verujem da je to pikanterija koja prilično nedostaje našim gastarbajterkama. Beograd je oduvek išao na ruku romantici, pogotovo kada se gleda u njega unazad. Danju je situacija prilično neizbežna, osim ako ti letnja šema nije u komšiluku. Bonton nalaže da je ipak “higijenskije” držati se u svoje četiri klime za vreme toplotnih udara i uobičajenih poplava.

Ukoliko su vam sve klasične vrste letnjih šema dosadile, valja pokušati ljubavnu koketariju sa živopisnim književnim junakom. Setićemo se da ni Ani Mariji fon Miterer ništa nije falilo, a ona se po ceo dan zaljubljivala u šta god je htela. Ima leta u kojima čovek sam sebi zbog raznoraznih okolnosti može da priušti jedino kvalitetnu šemu u književnosti. I tu se ne radi o tračevima tipa kog pesnika šetati ovog leta. Svako se nekad zaljubio u pesnika, mada to nije naročito pametna odluka za donošenje, naročito za raspričavanje. Ali, letnja šema sa književnim junakom već drugačije pulsira. Obično sam birala barabe, poput Simplicisimusa i Sorela, ali sam volela i Davičove neiskusne partizane. Znaš da čitanje ne može zauvek da traje, nažalost, pa imaš satnicu u koju uklopiš svoju letnju šemu, po sopstvenoj potrebi i zahtevima ili odabranog junaka.

Dalje sledi uspešna forma letnje šeme. To je ona u kojoj se čičak avanture zakačio gde ne treba, kako kome koja posledica zapadne. Potencijalno je za vama leto koje će vas lansirati na drugi kraj planete, gde umesto kiše sa neba ne padaju banane, ali za smrdibube nema garancije. Sve je lepo što se lepo svrši, ali u vlastitoj dobrobiti ne valja biti gord. Postoje ljudi koji su osuđeni na baksuzno leto i svako od nas je makar jednom bio u toj poziciji. Nad glavom ti iskaču namešteni osmesi, fleke od sunca koje nisu fotošopirane, okrajci nečijeg raja, dok si ti nemi, neprirodni, napaćeni posmatrač pred kojim se proteže samo put do frižidera i nazad. Obavezno se nekoliko puta prolazi kroz telefonski imenik, čeprka se po dopisivanjima na drugim platformama, traži se odgovarajuće ime. Naposletku, kruži priča da su se dvoje smuvali tako što su ostali zaglavljeni u vremenu.

Meteorologija i literatura povezane su još iz drevnih vremena. I jedna i druga su odlične lažljivice, pa nakon njihovih saveta valja zadržati oprez. Oprez nije najbolji prijatelj letnje šeme, ali njegovo puko prisustvo može garantovano da spase čoveka od ludila, osim ako nije završio u šemi sa nekim od vatrenih horoskopskih znakova.

U tinejdžerskom periodu, moja najbolja drugarica i ja smo se trkale ko će više puta da se smuva i raskine tokom zajedničkog letovanja. Bio je to defile letnjih šema u kojima smo upoznale momke koji se grizu dok ljube, momke koji balave dok ljube, momke koji te iz daleka ljube. Nije nam bilo bitno kako se zovu, odakle dolaze, mi smo samo želele da se ljubimo i plivamo po ceo dan. Varka, gotovo kao obrnuta Kirka, mogla bih u njoj da se budim svakog jutra.

Letnje šeme imaju moć da preokrenu tok života. Donekle mogu da im prismrde prolećne, ali su očekivanja bića na proleće i u toku leta ipak drugačija. Pravi su heroji oni koji letnje šeme prežive u velikom stilu, nauče nešto iz njih i dozvole im da dalje napadaju nekog drugog. U jesen se ulazi hladne glave, naročito ovu koja je pred nama. Krenuo je avgust i sada se prašta samo istinska zaljubljenost u srpske košarkaše, ili, ako baš morate ozbiljno, zaljubite se kao sav normalan svet – u revoluciju!

Iz istog broja

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu