Vreme uživanja

Četvorka

Ima 25 godina, oko 17 kila i dobro izgleda.

To o dobrom izgledu rekao je znalac, zato me je jako pogodilo.

Sasvim je nešto drugo kad se dvojica muškaraca slože da neka ženska "dobro izgleda". Isto zapažanje može biti posledica krajnje različitih uzroka. Uzrasta muškaraca, a ne bilo kog njihovog ličnog ili "objektivnog", estetski relevantnog merila. Od uzrasta dotične ženske, dužine nogu, ona tri obima, do boje očiju ili lastiša od gaća i bilo koje njene odlike – isključujući karakter i pamet, koja se teško zapaža i na drugi, a nikako na prvi, pa još "muški" pogled. Drukčije se ceni u proleće, drukčije uveče, ujutru, u društvu ili nasamo, uz muziku i piće ili u savršenoj tišini potpune samoće…

Ovde nema nedoumice. Stvarno dobro izgleda, uprkos godinama. I iskustvu, može se slobodno dodati. Svašta je prošla. I svakako se ponašala mada joj, od ovog trenutka pa zauvek, sve opraštam. Njena povremena – uostalom, veoma retka – ćudljivost, bila je posledica spoljnih pritisaka, okolnosti, nepažnje i nebrige, a ne stav, nervoza ili inat. Ne sećam se da je i u tim retkim trenucima za uspostavljanje normalnih odnosa bilo potrebno više od nekoliko minuta.

Zajedno smo prošli sve zakutke Suska, Lošinja, gornji i donji vrh Dugog otoka, gotovo svaku uvalu Lastova i Premude… I, kad bolje razmislim, dobar deo Peloponeza – od Pila i Matale, preko Kotronasa, do zapadnih obala Mirtilovog mora, tamo negde od Korinta do Porosa… – i obe obale Sitonije, da ono malo obale Tasosa ne pominjem.

Četvorka 1

Nije se gubila ni kad smo se gubili u strahu za sopstveni život, u iznenadnim olujama ili teškom, mrtvom moru, nad lažnim dubinama od plavkastog peska i tamnim grebenima u mutnom, negde sasvim zelenom Mediteranu. Kad bolje razmislim, ovo nije preterivanje, iako strahovi obično blede u korist lepih sećanja.

Tešim se da ću je – mada s drugima – viđati još godinama, da će me kasno noću uspavljivati a u rano jutro, negde na obali, trzati iz sna. I, na kraju, tamo ostati.

Četvorka je carica.

Njena službena oznaka: T4; zapremina dvotaktnog motora 49 ccm, troši mešavinu 1:40 ulje/benzin, kratka i duga osovina (15 odnosno 20 inča), standardna dvokraka elisa, ništa ler, ništa rikverc. Ukratko, laki vanbrodski motor. Jedan od najboljih na svetu može biti lični utisak, ali na tu ključnu reč svaki dobar pretraživač interneta izbaciće najmanje 90.000 odrednica. Dobar njihov deo tiče se trgovine nečim što se odavno više ne proizvodi, razmene (uglavnom dobrih) iskustava, saveta za održavanje, izjava ljubavi… Diljem sveta, a ne samo jugonostalgičara i ordinarnih pecaroša.

Pali se na "kurblu", povlačenjem podugačkog užeta. Crni tragovi ulja na grudima ponosnih vlasnika mogu se posmatrati kao ožiljci ratnika – ili dokaz da o svojoj četvorki ne vode ni onaj minimum računa koji ona traži. Dobra mešavina i čista svećica ne traže više od jednog osrednjeg povlačenja, sve ostalo posle toga je uživanje. Naročito za one koji četvorku ne koriste samo za posao.

Četvorka – postavljena na šiklju, barku, pneumatski čamac ili čak i splav – može da otkrije ceo jedan ili, u boljem slučaju, mnoštvo nepoznatih svetova. Iza najbližeg rta avgustovske plaže zatrpane masnom gomilom turističkih telesa nađe se, odjednom, peščana uvala s kristalno bistrom vodom, a nigde nikoga. U beskrajnom kamenjaru, odjednom prirodni bazen s nekoliko ravnih i udobnih stena za izležavanje. Pusta hrid usred pretrpane obale. Vožnja između stabala koja rastu – ili trunu – u najdubljoj tišini, ako zanemarimo glas četvorke.

Poprilično zvučan dvotaktaš. S godinama, čovek se navikne da ga ne primećuje, osim ako nešto nije u redu. Prekidi u radu, uglavnom posledica lošeg benzina, pocepanog filtera za mešavinu (krpica od ženske "najlon" čarape) usisavanu iz zarđalog metalnog rezervoara, zamašćena svećica. Ima još i kidanje mesinganog štifta elise, što je zaštita od vozača koji ne obraćaju pažnju na plitko peščano dno ili ne vide balvan u vodi. Ili im, što je poslednjih godina opasnost u naglom porastu, propeler zahvati plastičnu kesu. Sve to se, pa i začepljenje dizne karburatora, može rešiti i rešava se na vodi. U krajnjem slučaju, veslanjem.

Ako niste zaboravili da ponesete vesla.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu