Vesti

Zločin u Makovoj sedmici: Migrantska autonomna oblast koju policija zaobilazi 2

Izbeglička kriza ne traje od juče: Uviđaj nakon današnje nesreće

Foto: FoNet

2. 7. 2022. / 18.45

Zločin u Makovoj sedmici: Migrantska autonomna oblast koju policija zaobilazi

“U šumi u kojoj migranti borave, jedni drugima su neprijatelji, pogotovo što imaju svi novac uz sebe”, kaže izvor Vremena iz bezbednosnih struktura. “A što više novca imate, više se bojite drugih u okruženju i bolje oružje nabavljate." A to prema njegovim rečima nije problem u Srbiji – zavisno od vrste oružja, može se nabaviti u roku od par sati do par dana

Bilans jutrošnjeg vatrenog obračuna migranata u naselju Makova sedmica kod Subotice glasi: jedna osoba je mrtva, šest ranjeno, a među njima i devojka od 16 godina. Mada je reč o teškom zločinu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije izostale su reakcije.

Ipak, ministar policije Aleksandar Vulin je posle jednočasovnog gostovanja na televiziji Pink od 8 do 9 časova otišao da obiđe lice mesta. Reč je o šumi u kojoj se sada nalaze brojne ekipe Žandarmerije. Ko tu obitava, kako i zašto, državu I ministra mnogo ne zanima. Važno je da se Vulin tu slikao i poslao "oštru poruku".

Na ovom području uz granicu sa Mađarskom,  migranti iz Azije pokušavaju da pređu granice, podižu svoje kampove i traže "šemu" za prelaz. Jednom u dva-tri meseca, Vulin  tamo odlazi sa sve kamerama kao da sa Žandarmerijom hvata ilegalne migrante.  Na tome se sve i završava.

Koje su nacionalnosti ljudi učesnici obračuna, najmanje je bitno.  Mnogo je važnije da policija zna da su oni bilizu naselja Makova glava i da ih se kloni – migranti ne napadaju meštane tog naselja na periferiji Subotice, niti oni njih. Najveću korist imaju lokalni taksisti koji ih dovoze u taj svojevrsni sabirni centar odakle kreću na forsiranje žičane ograde prema Mađarskoj. A Žandarmerija se pojavljuje tek kad se desi ovako nešto.  Jer ta je šuma  nešto kao MAO – Migrantska autonomna oblast.

Otkud migrantima oružje? Iskusni policajci kažu da je, kao posledica ratova devedesetih, u Srbiji i danas lako nabaviti oružje. I to, zavisno od vrste, u roku od par sati do par dana.

"Izbeglička kriza ne traje od juče”, kaže izvor “Vremena” iz bezbednosnih struktura. “Migranti zato imaju uhodane kanale, ‘šeme’ za prelaz granice i mađarske žičane ograde, ali i za nabavku oružja. U šumi u kojoj borave, jedan drugom su neprijatelj, pogotovo što imaju svi novac uz sebe. A što više novca imate, više se bojite drugih u okruženju i bolje oružje nabavljate."

Ovaj izvor dodaje kako je uveren da će policija ovaj međusobni obračun migranata ubrzo rasavetliti. Mnogo veći problem je  po njegovim rečima otkriti i sankcionisati one koje im prodaju oružje.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

.

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu