Rat u Ukrajini

Žestoke borbe kod Donjecka: Do 60.000 projektila dnevno 2

Harkov: Ukrajinski borbeni položaj

Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka

17. 8. 2022. / 9.35

Žestoke borbe kod Donjecka: Do 60.000 projektila dnevno

Ukrajinske snage najavljuju napade na ruske položaje duboko u okupiranoj teritoriji. Kijev tvrdi da ruski borbeni avioni u akciju u Ukrajini poleću iz Belorusije

Glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužnji napisao je na Fejsbuku da ruska armija dnevno ispali između 40.000 i 60.000 projektila svih kalibara na ukrajinske položaje.

Najteža je, kaže, situacija u okolini Donjecka gde su ukrajinski položaji izloženi snažnoj vatri.

I ukrajinski generalštab je u svom izveštaju u utorak uveče naglasio žestoke napade ruskih separatističkih snaga iz Donjecka na ukrajinske položaje na severozapadnom rubu grada.

Ukrajinska vazduhoplovna komanda je saopštila da su ruski borbeni avioni navođenim raketama napali bazu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod Žitomira. Pritom je oštećena pista i uništeno nekoliko vozila.

Ukrajinci tvrde da su ruski avioni poleteli iz Belorusije, prvo simulirali da je reč o vežbi a onda ispalili rakete.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je britanskom "Gardijanu“ da je trenutna strategija Ukrajine da "izazove haos među pripadnicima ruske vojske“. U tom smislu ukrajinska vojska gađa puteve za snabdevanje okupatora duboku u okupiranoj teritoriji.

U narednim mesecima najavio je višestruke napade, kakav je bio napad na rusku vojnu bazu na Krimu koji je Rusija anektirala.

J.H./BBC/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu