Osmi mart

Žene Srbije i Kosova: Traže uključenje u proces normalizacije 2

Foto: Tanjug

8. 3. 2023. / 17.37

Žene Srbije i Kosova: Traže uključenje u proces normalizacije

Nevladine organizacije iz Srbije i sa Kosova, njih 21, pozivaju svoje države da uključe žene u proces normalizacije odnosa. Smatraju da će u protivnom to biti na štetu izraženih ciljeva Evropske Unije

Grupa od 21 nevladine organizacije iz Srbije i sa Kosova uputila je danas, na Međunarodni dan žena, zajednički pozivi za veće učešće žena u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Zabrinute su zbog neuspeha da se rodno-specifična razmatranja uključe u različite sporazume o dijalogu, a posebno u Sporazum o putu normalizacije.

Te organizacije pozivaju da se više ženskih glasova uključi u proces normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i da njihovo učešće bude sadržajnije.

"Žene i ženske grupe – bilo iz građanskog društva, poslovne zajednice, politike, akademske zajednice ili bilo koje druge sfere – donose posebne veštine i uvide, od koristi celokupnom procesu izgradnje mira. Ako žene nastave da budu isključene iz procesa normalizacije, onda će to ići na štetu kako Srbije tako i Kosova, i samim tim na štetu izraženih ciljeva Evropske unije i njenih država članica“, upozorava se u pozivu

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu