Ženska prava

Žena opasna po žene: Usred talasa femicida članica SPS-a štiti muškarce 2

Foto: Instagram Printscreen

14. 7. 2023. / 12.42

Žena opasna po žene: Usred talasa femicida članica SPS-a štiti muškarce

Članica Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ana Grozdanović rešila je da stane u zaštitu muškaraca jer su žene, kako je sama rekla, „preterale u oduzimanju muške uloge u ovom svetu.“

Politička delovanja u Srbiji, istupi političara iz vladajuće stranke, političari u majicama sa  "ja sam bot“ koji time vređaju ceo svoj narod, ukratko zabava za sve i pored oštre politike SAD prema šefu BIA Aleksandru Vulinu, i pored teme Kosova, srpski političari će izbaciti verovatno još neki "viral“.

Zabavila se i članica Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije Ana Grozdanović koja je pokrenula projekat, i na svom Instagram profilu napisala kako je rešila da stane u zaštitu muškaraca, jer su žene, kako je sama rekla "preterale u oduzimanju muške uloge u ovom svetu.“

"Obaveštenje za sve. Od danas se bavim zaštitom muškaraca, i formiram forum muškaraca. Dugo sam razmišljala da li da pomognem forumu žena ili bilo kojoj ženskoj grupi, i definitivno sam donela odluku za koju sam ubeđena da je najispravnija – započela je na instagramu svoju priču Grozdanović.“

Ovo takođe spada u veoma opasnu retoriku uvijenu u "ha ha“ momenat, naravno preko leđa žena. U trenutku kada u Srbiji imamo više od 20 femicida samo ove godine, a još se ne zna za ona koja nisu stigla do medija, istupa političarka SPS:

"Svesni smo svi da neke žene gledaju da se dobro udaju, onda ucenjuju za alimentaciju preko dece, gde ispaštaju deca, muž i muževa porodica. Žene mislim da ste preterale u oduzimanju muške uloge u ovom svetu muškarcima, i zbog toga dajem od danas podršku muškarcima u svakom problemu sa kojim se suočavaju“, napisala je na instagramu Grozdanović.

Izjave opasne za žene u Srbiji

Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti za portal "Vremena“ kaže da poslednjih nekoliko dana svedočimo izjavama koje dolaze iz redova vladajućih struktura i koje su opasne za žene u Srbiji, što nije novost;

"Ono što je u ovom slučaju važno jeste što te izjave dolaze iz redova političarki. Najpre je ministarka Dubravka Đedović izjavila da žene služe da zadovolje muškarce, a potom je Ana Grozdanović izjavila čitav niz stvari koje su se odnosile na zaštitu prava muškaraca kao, prema njenom mišljenju, najugroženije kategorije u društvu. Ono što je, čini mi se, simptomatično za ovu vlast je preuzimanje određenih feminističkih zahteva i uključivanje tih zahteva u svoje stranačke, političke pa i mejnstrim državne strategije. To se odnosi pre svega na potenciranje broja žena u politici, na pozicijama gde se donose odluke, itd. ali tako da upravo žene izgovaraju i zahtevaju stvari koje su loše po žene kao društvenu grupu.“

Riznić takođe navodi da ne može da se otme utisku da ima izvesne tendencioznosti u tome, u smislu da guranje u prve redove političarki koje možda verbalizuju upravo ono šta stranačka i vladajuća većina misli, ali o tome ćuti, jeste ono što može da utiče na shvatanje mesta žena u politici, pa i u društvu načelno.

“Ženske i feminističke organizacije već decenijama ozbiljno rade na promenama politika koje štete ženama, na poboljšanje položaja žena u Srbiji, a paradoksalno upravo političarke koriste i podrivaju tekovine te borbe jer govore naglas ono što političari misle i ćute. Bilo bi interesantno videti kakvo je shvatanje žena u politici nakon decenije vladavine SNS-a.“

Skupljanje sitnih (muških) političkih poena

Na ovo se upravo nadovezuje i Anita Marković koja kaže da "ženske organizacije i feministkinje decenijama ukazuju na probleme sa kojima se žene suočavaju na svakodnevnom nivou u našem društvu – nezaposlenost, niske zarade, siromaštvo, oduzimanje prava na porodiljsko odustvo, niske naknade za porodilje, akušersko nasilje, obespravljenost majki, seksualno i drugi tipovi nasilja u školi, na fakultetima, na poslu, u porodici, na ulici, femicidi, itd.

“Prvobitna objava Ane Grozdanović na društvenoj mreži Instagram, ali i ona koja je usledila nakon nje, pored toga što skreće pažnju sa stvarnosti ženskog položaja zarad prikupljanja sitnih (muških) političkih poena, one takođe, doprinose održavanju patrijarhalnih vrednosti – da žena koja treba da ostane u podređenom i zavisnom položaju u službi veličanja muškarca i njegove uloge. Zalaganjem za takve politike, Grozdanović se direktno zalaže za zadržavanje žene u podređenom položaju koji je čini ranjivom za sve oblike muškog nasilja. Time ona radi protiv ženske borbe za ženska prava, tako i svih žena,“ kaže Marković za portal Vremena.

"Do ovog trenutka u Srbiji je zabeleženo da su muškarci ubili barem 21 ženu. Kažem "barem” jer mi o počinjenim femicidima saznajemo iz novinskih članaka i uvek se pitam da li je svaki slučaj zabeležen. Uprkos višegodišnjoj borbi ženske organizacije "FemPlatz” za uspostavljanje tela za praćenje femicida i najavi države iz 2018. godine da će ono i biti uspostavljeno, ovo telo koje bi pomoglo unapređenju rada institucija i poboljšanju sistema zaštite žena od muškog nasilja, još uvek ne postoji. Pored toga što država ćuti i ne radi ništa u službi bezbednosti žena, postoji nešto što radi – smanjuje kapacitet smeštaja u Sigurnoj kući za žene iz sedam opština Pčinjskog okruga, gde je sa 25 mesta on smanjen na 10 mesta,“ kaže Marković.

Pročitajte još: Pravo žena na nasledstvo: Običaji jači od zakona

Objava Ane Grozdanović o osnivanju Odbora za zaštitu muškaraca i drugo izrečeno u objavi u ovako alarmantnoj situaciji za žene je još jedan pokazatelj i podsetnik koliko ženski život malo vredi za državu i njene političke i partijske moćnike. Izjave Grozdanović poput:

"Danas se samo govori o onome što muškarac uradi na kraju, a niko se ne pita kroz šta je prolazio taj muškarac sve vreme pored neke žene.“ i "Žene mislim da ste preterale u oduzimanju muške uloge u ovom svetu.“ upiru prst u ženu kao glavnog krivca za probleme s kojima se suočavaju muškarci, što lako može služiti svrsi podhranjivanja patrijarhalnog uverenja o ženi kao glavnoj odgovornoj za nasilje koje vrši muškarac.

Ipak, Ana priznaje da ovaj svet (ili preciznije, muškarci) nije uvek prijateljski nastojen prema ženi ističući u svojoj objavi savet "Razmišljajte na vreme, budite pametne i ne dovodite sebe u loše društvo i loše situacije“, ali pripisivanje odgovornosti pravoj strani – izostaje.  Postupak Ane Grozdanović je pokazatelj njenog neznanja, nekompetentnosti, odsustva odgovornosti za izrečeno i svesti o mogućim posledicama.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu