Penzija

Zemlje sa najboljim penzionim sistemom, a gde je Srbija? 2

Foto: Pixabay/pasja1000

18. 10. 2023. / 15.53

Zemlje sa najboljim penzionim sistemom, a gde je Srbija?

Prvo mesto zauzima Holandija sa najboljim penzionim sistemom na svetu u 2023. godini, zaključak je istraživanja američke kompanije Merser. Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzionih sistema, navodi se u izveštaju, što je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije

Vrednost CFA Globalnog penzionog indeksa Holandije je 85 poena, iza nje je prošlogodišnji pobednik Island sa 83,5 poena, dok je treće mesto zauzela Danska sa 81,3 poena, navodi se na veb-stranici ove organizacije.

Sve tri države su dobile najvišu ocenu "A“, a ovu ocenu je dobio još samo Izrael, prenosi "Blumberg“.

Penzioni sistemi su ocenjivani na osnovu njihove adekvatnosti, održivosti i integriteta, a u izveštaju se navodi da su penzije širom sveta pod pritiskom koji nije ranije zabeležen.

"Merser“ je analizirao penzione sisteme 47 zemalja, a poslednje mesto je zauzela Argentina.


SAD se nalaze na 22. mestu, a Kina na 30. mestu, dok Srbija nije bila uključena u istraživanje.

Pad nataliteta dugoročno je izvršio pritisak na nekoliko ekonomija i penzionih sistema, navodi se u izveštaju, što je negativno uticalo na rezultate održivosti za zemlje poput Italije i Španije.

Veštačka inteligencija (AI) ima potencijal da unapredi penzione sisteme tako što će dovesti do efikasnijeg i bolje informisanog donošenja odluka, a potencijalno i do većeg realnog prinosa investicija, zaključuje glavni autor ovog izveštaja Brajan Noks.

Srbija nije bila na listi zemlja koje su uključene u istraživanje.

Z.S/Bloomberg

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu