Svet

Zelenski: Ukrajina razvila oružje koje pogađa na 700 kilometara 2

Foto: AP/Patrick Semansky

31. 8. 2023. / 18.19

Zelenski: Ukrajina razvila oružje koje pogađa na 700 kilometara

Rusija je optužila Ukrajinu da bi nedavni napad na Pskovsku oblast gde je pogođen aerodrom na 700 kilometara od ukrajinske granice mogao da ima veze sa ovim oružjem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da je njegova zemlja razvila oružje koje je može da pogodi metu udaljenu 700 kilometara.

Zelenski je u objavi na svom Telegram kanalu rekao da je oružje proizvelo ukrajinsko Ministarstvo strateške industrije, ali nije naveo druge detalje.

Moskva je juče izvestila o napadu dronovima na pet regiona u centralnoj Rusiji i na Pskovsku oblast na severozapadu zemlje, gde je pogođen gradski aerodrom koji se nalazi oko 700 kilometara severno od ukrajinske granice.

Rusija je za te napade optužila Ukrajinu, iako Kijev to nije potvrdio.

Ranije ove godine, Velika Britanija je postala prva zemlja koja je Ukrajini obezbedila rakete većeg dometa u obliku projektila Storm Shadow. Francuska je u julu objavila da će Kijevu poslati desetine raketa SCALP, koje su francuska verzija Storm Shadows. Obe verzije imaju domet od oko 200 kilometara.

U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici su vršili pritisak na Sjedinjene Države da pošalju vojni taktički raketni sistem ATACMS koji ima domet od 300 kilometara.

Kako piše "Njujork Tajms“, Bajdenova administracija razmatra slanje ovih sistema u Kijev, ali taj potez tek treba da bude odobren.

A.E/Politika/The Kyiv Independent/The New York Times

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu