Intervju

Zdravko Ponoš: Vlast se igra vatrom 2

Uskraćen za duel sa Vučićem: Zdravko Ponoš

Foto: Bojan Stekić

31. 3. 2022. / 16.52

Zdravko Ponoš: Vlast se igra vatrom

“Išao sam i na one medije koji su negativno nastrojeni prema meni, jer sam smatrao da i njihovi gledaoci treba da me čuju. Fantomski listići su sami po sebi skandalozni. Vlast se igra vatrom.”

Predsednički kandidat Ujedinjene opozicije Srbije (UOS) Zdravko Ponoš kaže za portal “Vremena” da je želeo da svi građani čuju šta ima da kaže, iako je to podrazumevalo da ide na televizije koje su pristrasno odane vlasti. “Mediji su bili dostupni, ali ne više od onoga što je bilo očekivano”, objašnjava Ponoš i dodaje da je išao svugde, gde su ga pozvali.

Na njegovu žalost, Aleksandar Vučić prosto nije spreman da izađe na sučeljavanje sa političkim protivnicima.

Ponoš je početkom marta gostovao na Prvoj televiziji, gde je voditeljka na sve načine pokušavala da ga “natera” da se izjasni o genocidu u Srebrenici. On se pozivao na Deklaraciju Narodne Skupštine Srbije iz 2010. godine, koja je masakr u Srebrenici okarakterisala kao “veliki zločin”, ali i priznala presudu Međunarodnog suda pravda da je u Srebrenici počinjen genocid. Sat vremena kasnije, kod iste voditeljke je gostovao ministar finansija Siniša Mali, koji je tvrdio da je Ponoš rekao da je u Srebrenici bio genocid, dok je voditeljka ćutala.

Pre nekoliko dana je gostovao i na televiziji Pink.

Za kampanju kaže da je bila “relativno kratka, ali i naporna”, jer su obilazili celu Srbiju, kao i da “nije bilo nikakvih neprijatnosti na terenu”. Naravno, dodaje, ostalo je gradova koje nisu stigli da posete. Proveli su mnogo vremena  na terenu, a ljudi su se najčešće žalili na “nepravdu i lošu ekonomsku situaciju”.

Smatra da problem pojave fantomskih listića “nije stvar kvantiteta, već kvaliteta”, jer je “skandalozna sama činjenica da se u Srbiji ponovo srećemo sa indikacijama da se sprema krađa izbora”. Dodaje da je sva odgovornost na vlasti i da se “igraju  vatrom”.

Bio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, reformator i modernization vojske, kao i potpresednik Narodne stranke. Trećeg aprila će kao kandidat Ujedninjene opozicije Srbije izaći na megdan aktuelnom predsedniku Srbije Aleksandu Vučiću. Iako su šanse za konačan trijumf male i sam ulazak u drugi krug predsedničkih izbora bio bi svojevrsna pobeda opozicije. Karte su na stolu, ništa nije isključeno.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu