Cenzura

Zbog odluka lokalnih vlasti, dovedeno je u pitanje održavanje dva festivala 2

otpadom

23. 8. 2023. / 17.57

Zbog odluka lokalnih vlasti, dovedeno je u pitanje održavanje dva festivala

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić otkazao je SILAFEST, a Branislav Šušnica predsednik Bačke Palanke odbio je da Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade uplati novac koji im pripada - zbog neposlušnosti. Oba festivala su međunarodna

U Srbiji još nikad nisu zabranjivani festivali. Jesu pozorišne predstave, filmovi, izložbe, karikature, novinski tekstovi, ali festivali – nikad. Juče je međutim, javljeno da je održavanje čak dva festivala dovedeno u pitanje, zato što se ne sviđaju lokalnoj vlasti.

To su Međunarodni filmski festival SILAFEST u Velikom Gradištu i Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci.

SILAFEST je trebalo da se od 27. avgusta do 2. septembra održi 15. put. Međutim, Dragan Milić predsednik opštine Veliko Gradište, odlučio je da ga ove godine neće biti. Lično on je odlučio. Istina, u pismu kojim o ovome obaveštava Agenciju "Alternativa“, izvršnog producenta festivala, potpisao se ne kao predsednik opštine, već kao predsednik Umetničkog saveta festivala, dakle tela koje ne postoji. Jer, SILAFEST ima Savet festivala, a ne Umetnički savet.

Zašto je odlučio kako je odlučio, ne piše.

Zato iz Agencije "Alternativa“, ovu odluku tumače kao samovolju jednog čoveka koji je sebe proglasio i za predsednika organa koji ne postoji. Podsećaju da je Ministarstvo turizma već prosledilo novac za ovaj festival na račun opštine, kao i da je njihov projekat na konkursu za sufinasiranje proglašen najboljim.

S obzirom da je je festival međunarodni, da je jubilarni, da noivca ima, u "Alternativi“ sumnjaju da da se sve to dešava zbog vlasnika ove Agencije, Boška Savkovića, novinara, pisca, nagrađivanog filmskog reditelja, koji je početkom juna tokom protesta "Srbija protiv nasilja“ uhapšen zbog nošenja parole "Lešinari i hijene hodaju zajedno za bezbednu Srbiju“ i "PINK-STINK“ na koju je na čudan način okačena i vudu lutka sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa je Savković kao autor transparenta uhapšen i optužen za "pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka“. Zbog toga je i osuđen na šest meseci uslovne kazne.

Festival čije je jubilarno izdanje zabranio predsednik opštine Veliko Gradište, nalazi se u najpoznatijem svetskom lancu turističkih i ekoloških filmova CIFFT, čiji se deo nalazi pod patronatom UNWTO – turističke organizacije Ujedinjenih nacija, European Trawel Comission, među članovima žirija su bili i Oskarovci.

"Alternativa“ navodi da će, u vreme kada je zabranjeni Festival trebalo da se održi, organizovati Filmsko-ekološku manifestaciju "Ekološki odgovor“ na Srebrnom jezeru. Očekuju mnoge goste, pa i predstavnike Delegacije EU u Srbiji.“

Zbog odluka lokalnih vlasti, dovedeno je u pitanje održavanje dva festivala 3
Niško pozorište lutaka, jedno od učesnikaFoto: Promo

Festival ekoloških pozorišta (FEP)  trebalo je da se od 24. do 27. avgusta održi 29. put, ali neće, zato što predsednik opštine Bačka Palanka Branislav Šušnica (SNS) ne pristaje da potpiše dokument o prenosu obećanih 200.000 dinara (1.700 evra) zbog podrške građanima koji su u protestima tražili njegovu ostavku, smatrajući ga odgovornim za smrt 13-ogodišnjeg dečaka i njegovog dede.

Zbog odluka lokalnih vlasti, dovedeno je u pitanje održavanje dva festivala 4FEP je jedina kulturna manifestacija u Bačkoj Palanci. FEP je dobitnik dve Oktobarske nagrade Opštine Bačka Palanka za izuzetan kulturni doprinos u ovom gradu koji nema svoje pozorište.

Rediteljka Sonja Petrović, direktorka FEP_a, rekla je za "Danas“ da će festival ipak biti održan,  zato što su im se javili građani i kompanije koje će im pomoći da se ovaj deo budžeta nadoknadi.

Ove godine su najavljene predstave iz celog sveta – od Australije, Španije do Italije. Festival svake godine dnevno okupi više od 1.500 dece i mladih, na festivalu volontira više od 100 srednjoškolaca, a u akcijama reciklaže sakupi se više od tone otpada.

"Ne želim da se pravim lažno skromna, ali naš festival je značajan i na svetskoj mapi. Bavi se ekologijom ne samo u smislu tema koje predstave obrađuju, nego i pozorišnih procesa koji se dešavaju u skladu sa ekološkim principima. Ulaz na predstave se plaća reciklažnim otpadom, a novac od reciklaže isplaćujemo u humanitarne svrhe“, izjavila je Petrović.

Ističe da su sada u problemu i zbog protokola, jer dolaze ambasadori, a kako opština više ne sarađuje i ne podržava festival, neće imati ko da ih dočeka od zvaničnika u Bačkoj Palanci, što je, kako je kazala, "velika sramota“.
 
Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu