Nelegalna gradnja

Zazidan OK Radio u Vranju: Strah od lokalnog moćnika 2

Pogled kroz prozor: OK Radio

Foto: OK Radio

24. 7. 2022. / 11.27

Zazidan OK Radio u Vranju: Strah od lokalnog moćnika

Uprkos rešenjima nadležnih institucija, borba Ok Radia da ne bude zazidan i dalje traje. Odgovorni investitor je u pritvoru, ali deluje kao da se čitav slučaj samo odlaže dok se ne smiri medijska buka. Firma za rušenje koja je trebalo da ih konačno oslobodi nelegalno izgrađenog zida odustala je u strahu od lokalnog moćnika Dejana Nikolića Kantara. Novi tender za rušenje ističe u ponedeljak

Vranjski OK Radio nastavlja borbu protiv lokalnog “kontroverznog biznismena” Dejana Nikolića Kantara, koji ih je praktično zazizdao podigavši nelegalni objekat uz njihove prozore. Iako je on trenutno u pritvoru, a gradska građevinska inspekcija donela odluku o rušenju u korist novinara, pojavio se novi problem – ni jedna firma neće da sruši zid lokalnog moćnika, ili se ne usuđuje.

Agonija lokalnog radia sa Kantarom započela je kada je on bacio oko na prostorije redakcije ne bi li proširio svoju kladionicu. Prvo su krenule pretnje i pritisci, a kasnije i uništavanje imovine radia i kafića koji se nalazi u njegovom sklopu. Na kraju je Kantar sazidao zid tik uz prostorije Radia i tako mu zatvorio prozore.

Ruši ako smeš

Kantar je “kontroverzni biznismen” koji poseduje više kladionica i kazina u Vranju i drugim gradovima u Srbiji. Osuđen je na četiri meseca kućnog zatvora bez elektronskog nadzora zbog organizovanja ilegalnog klađenja. Nakon što je direktorki OK Radia Oliveri Vladković uputio pretnje, sud mu je odredio pritvor od 30 dana zbog bojazni da bi mogao da utiče na svedoke.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih meija (ANEM) Veran Matić rekao je u petak za Insajder da ovaj slučaj pokazuje kako neki pojedinac poput Kantara, koji je u pritvoru, “i dalje zastrašuje”.

Matić objašnjava da je Kantarov objekat nelegalan od trenutka kada je počeo da se gradi, da je građevinska inspekcija pokušala nekoliko puta da zaustavi izgradnju, a sada, kada postoji rešenje o rušenju, nijedna firma se ne usuđuje ni da takne njegov objekat.

Novi rok kompanijama da se java na tender za rušenje objekta istekao je u petak u podne, ali je poziv produžen do ponedeljka.

Gradska inspekcija je još krajem juna odredila firmu koja je trebalo da izvrši rušenje, ali se njeni radnici nisu pojavili na objektu u dogovoreno vreme, već su tamo zatečeni ljudi Dejana Nikolića Kantara.

Lice sa poternice

Zazidan OK Radio u Vranju: Strah od lokalnog moćnika 3
Foto: FoNet/rtv-vranje.rs printscreen

Prošlog meseca, nakon što je Radna grupa za bezbednost novinara posetila Vranje, po gradu su osvanuli plakati sa “poternicama” za Verana Matića gde je on označen kao “samozvani građevinski inspektor koji ruši po Vranju”, koji “političarima i inspekcijskim službama naređuje” šta da rade.

Matić je tim povodom rekao da se nada da će uskoro i nalogodavci za izradu ovih plakata biti u pritvoru, jer su za sada utvrđeni samo izvršioci.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu izjavio je za Insajder da ne sme da bude nekažnjenih za napade i pretnje novinarima, te da državni sistem treba jasno da poruči da to nije prihvatljivo.

F.M./Insajder

Ceo tekst možete pročitati na sajtu Insajdera.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu