Vojska

Zašto Srbija kupuje polovne helikoptere sa Kipra 2

Foto: Printskrin/RTS

17. 9. 2023. / 13.05

Zašto Srbija kupuje polovne helikoptere sa Kipra

Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu isporučili svo naouržanje za Vojsku Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je najavio da na jesen stiže 11 ili 12 polovnih helikoptera sa Kipra i istakao da se ulaže neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu. Analitičar Aleksandar Radić, ocenio je da za ovu nabavku ne postoji vojno-tehničko obrazloženje za nabavku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave da bi 11 ili 12 helikoptera s Kipra trebalo da stignu u Srbiju na jesen. 

Na samom početku obilaska izložbe naoružanja i vojne oporeme, predsednik je upitao komandanta RV i PVO generala Žarkovića da li je zadovoljan ‘‘novim igračkama koje su pristigle‘‘. U daljem komentaru Vučić je rekao da ‘‘stiglo je, ne smemo ni da pričamo‘‘.

Prilikom zaustavljanja pored pojedinih sistema predsednik Srbije je konstatovao da nešto od toga što je naručeno iz Rusije nije moglo da bude isporučeno zbog rata u Ukrajini. 

U obraćanju medijima na kraju obilaska Vučić je rekao da smo ‘‘danas i tokom prethodne nedelje dobili značajna pojačanja u oruđu i oružju‘‘. Dodao je da će ‘‘tek toga biti‘‘, da nastavljamo da se razvijamo, da "ulažemo ogroman novac, neproporcionalno veliki u odnosu na našu ekonomsku snagu.“

Nabavka koja “nema veze sa vojskom”

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da ne postoji vojno-tehničko obrazloženje za nabavku polovnih kiparskih helikoptera Mi-35 za potrebe Vojske Srbije.

Komentarišući jučerašnju najavu predsednika Aleksandra Vučića da bi 11 ili 12 helikoptera s Kipra trebalo da stignu u Srbiju na jesen, Radić je ocenio da je reč o poslu koji u pozadini ima nešto "što nema veze sa vojskom".

On je rekao da je nabavka dronova bila "nužna" u ovom momentu kako bi Srbija "malo pokazala zube" jer se Hrvatska pohvalila prvim primerkom višenamenskog borbenog aviona "Rafal" iz Francuske koji sada leti u njihovim bojama i oznakama.

Skup u Nišu početak predizborne kampanje

Poslanica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je povodom obeleževanja Dana srpskog jedinstva, slobode i zastave da je taj skup režiran da prikrije probleme u Srbiji.

Ona je istakla da je taj skup organizovan pre svega da prikrije izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Briselu da se neće protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije i da će Kosovo od sada biti bez "zvezdice“ i Unmikovih predstavnika. 

Rašković Ivić rekla je za portal lista "Danas“ da je sve to  jedna velika predstava i režirana pričaonica da se prikrije kosovska rana, a  da pride, niški skup predstavlja formalni početak predizborne kampanje.

Z.SFonet//Tango Six/021

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu