Politika

Zašto je hotel ministra Novice Tončeva kažnjen sa 470.000 dinara 2

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

24. 10. 2023. / 14.22

Zašto je hotel ministra Novice Tončeva kažnjen sa 470.000 dinara

„Iz ove pravosnažne presude i nedavnih incidenata jasno se vidi da su demokratske slobode, koje su osvojene posle pada Slobodana Miloševića, sve više ugrožene“, kaže za portal „Vremena“ izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi

Niški Hotel “Nju Siti”, čiji je vlasnik ministar bez portfelja Novica Tončev, odlukom Privrednog suda u Nišu je kažnjen sa više od 470.000 dinara zbog otkazivanja debate o slobodi govora Instituta za evropske poslove, saopštio je danas taj Institut.

"Iz ove pravosnažne presude i nedavnih incidenata jasno se vidi da su demokratske slobode, koje su osvojene posle pada Slobodana Miloševića, sve više ugrožene“, kaže za portal "Vremena“ izvršni direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi. On dodaje da "sužen prostor za slobodnu diskusiju o društvenim fenomenima, događajima i politici u Srbiji predstavlja ozbiljnu pretnju demokratiji.

“Sloboda izražavanja je ključna za očuvanje demokratskih vrednosti, i pozivamo sve relevantne aktere da se angažuju u zaštiti ovih vrednosti kako bismo sačuvali teško izborene slobode građana,“ zaključuje on.

Da podsetimo, hotel je tvrdio da je debata “Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti” odložena 22. aprila 2019. godine jer je sala bila poplavljena zbog havarije. Kao učesnici debate su bili najavljeni profesor medijske etike Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenik urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić.

Institut za evropske poslove ocenjuje da je sve teže organizovati otvorene diskusije i navodi da prostori koji su potvrdili, pa potom otkazali svoje gostoprimstvo proteklih godina uključuju Bitef Teatar i Dvoranu kulturnog centra u Beogradu, Niški simfonijski orkestar i Oficirski dom, kao i Pozorište Joakim Vujić u Kragujevcu.

Svi su otkazivali pod različitim izgovorima, a najčešći je bio da su već imali zakazane događaje. Hotel “Nju Siti” sada plaća kaznu zbog otkazivanja, što uključuje i sudske troškove i zateznu kamatu, ali je najveći gubitak nemogućnost diskusije sa građanima o ključnim temama.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu