Šesta beogradska gimnazija

Zahtev za hitnu smenu direktora: Postoji pravni osnov, ali nedostaje politička volja 2

Foto: Vikipedia

16. 6. 2023. / 13.32

Zahtev za hitnu smenu direktora: Postoji pravni osnov, ali nedostaje politička volja

Profesori Šeste beogradske gimnazije su se prvi put u martu ove godine obratili Ministartsvu prosvete sa zahtevom da se direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić hitno razreši dužnosti. On je, od kada je stupio na dužnost, kako kažu profesori zaposleni u ovoj gimanziji, vršio različite pritiske na nastavni kadar, pretio im i kažnjavao ih, a uz to i dodeljivao nevalidna svedočanstva učenicima

Šesta beogradska gimnazija dospela je u pažnju javnosti kada je sindikat ove škole stupio u štrajk 31. maja, na dan održavanja probe Državne mature. Profesori Šeste beogradske gimnazije su se na ovaj potez odlučili, nakon što Ministartsvo prosvete mesecima nije reagovalo na njihov zahtev da se direktor Šeste beogradske gimnazije Radisav Milić hitno razreši dužnosti. U međuvremenu su organizovali i protest ispred gimnazije, ali još uvek nema zvaničnog odgovora nadležnih institucija. 

Izabran za vršioca dužosti direktora pored tri regularno prijavljena kandidata

Sadašnji direktor Šeste beogradske gimnazije u Šestu beogradsku gimnaziju školu je došao kao vršilac dužnosti direktora, imenovan od strane ministra Branka Ružića novembra 2020. godine, nakon što ministar za direktora nije izabrao nikoga od troje kandidata koji su se prijavili na konkurs.

“Sindikat Šeste beogradske gimnazije – FBG, koji deluje u okviru Foruma beogradskih gimnazija, novom direktoru prvi put se obratio maja 2021. godine u vezi sa radom apsolventkinje koja je, zbog bolovanja, zamenjivala odsutnog profesora matematike  (ujedno i predsednika sindikata). Tada kreću pritisci na zaposlene koji su u sindikatu, jer su se usudili da nešto sugerišu direktoru, kako bi zaštitili pravnu proceduru i integritet nastavnika. Godinu i po kasnije, tog profesora matematike direktor je suspendovao posle trideset i pet godina rada u Šestoj beogradskoj gimnaziji, nakon čega je profesor pet meseci pred penziju preminuo”, priča za portal “Vremena” profesor istorije Željko Matić.

Zbog neregularnosti u radu direktora sindikat se prosvetnoj inspekciji prvi put obratio u septembru 2021. godine. 

“Od tada direktor počinje sve koji pokazuju naznake neposlušnosti da tretira kao bliske sindikatu, što je za njega dovoljna diskvalifikacija da bi pokušavao na svaki mogući način da nam oteža rad u školi. Situacija se pogoršavala kako su nove nepravilnosti u upravljanju školom dovodile do novih obraćanja nadležnim institucijama. Direktor svaokg ko je nezadovoljan zastrašuje pretnjama i kažnjavanjem. Najdrastičniji je primer kolege kojem je posle osam godina preinačio ugovor iz ‘na neodređeno’ u ‘na određeno’, a zatim mu, na početku ove školske godine, oduzeo te časove iz ‘novog’ ugovora, iako je inspekcija ranijih godina u više navrata proveravala njegov ugovor i ništa sporno nije našla. Čak i kada je od suda dobio zaštitu kao uzbunjivač, direktor je mesec dana odbijao da sprovede odluku suda i vrati mu časove”, kaže Matić.

Izdavanje nevalidnih svedočanstava

Forum beogradskih gimnazija je počekom marta zvanično zatražio razrešenje direktora zbog izdavanja nevalidnih svedočanstava. Gradska prosvetna inspekcija je u aprilu utvrdila nezakonitost u radu direktora, ali ga je zbog toga samo opomenula, umesto da naloži ministru njegovo razrešenje, kao što je predviđeno zakonom.

“Inspekcija je u svom izveštaju za nevalidna svedočanstva naložila neke mere za otklanjanje nezakonitosti, koje direktor još nije sproveo u potpunosti, iako je rok koji je za to dobio od inspekcije istekao pre više od mesec dana. Inspekcija još nije konstatovala da direktor nije sproveo naložene mere, nakon čega je po zakonu predviđeno da ministru predloži da direktora razreši dužnosti. Postoji pravni osnov za razrešenje direktora, ali izgleda da nedostaje politička volja. Nadamo se da će interesovanje medija za našu situaciju doprineti da se nešto promeni u tom pogledu”, objašnjava Matić. 

Forum beogradskih gimnazija ranije je pitao Minstarstvo prosvete šta je potrebno da se dogodi u Šestoj beogradskoj gimnaziji, kako bi direktor te ustanove Radisav Milić bio razrešen dužnosti.

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) objavila je Pismo solidarnosti u kome su iskazali podršku profesorima Šeste beogradske gimnaziji koji su nedavno stupili u štrajk.

Z.S.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu