Vesti

Zagreb: Gradska uprava štedi struju na klima uređajima 2

Balans između udobnosti i štednje energije: Klima uređaji

Foto: Pexels/Suleyman Seykan

22. 7. 2022. / 10.53

Zagreb: Gradska uprava štedi struju na klima uređajima

Povećanjem temparature prostorija u letnjem periodu za samo nekoliko stepeni štedi se 20 odsto potrošene električne energije

Gradska vlast u Zagrebu odlučila je da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća sa 22 na 25 stepeni Celzijusa, a uvodi i noćni režim hlađenja. U početnoj fazi očekuje se ušteda od barem 20 odsto potrošene energije.

Te mere su odgovor na nepovoljnu situaciju sa energentima i preporuke Evropske komisije, izjavila je agenciji Hina portparolka Grada Zagreba Dinka Živalj.

Uštedi bi trebao da doprinese i "noćni režim hlađenja“ po kojem se od 18 časova do 5 sati ujutro klima uređaji pale samo ako temperatura pređe 35 stepeni Celzijusa.

Dinka Živaj tvrdi da je najbolja mera za dugoročno značajno smanjenje energije energetska obnova objekata i podseća da je u Gradu Zagrebu završena energetska obnova 77 zgrada javne namene, uključujući 36 vrtića, 18 osnovnih i četiri srednje škole. U toku je energetska obnova još nekoliko zgrada. U zagrebu je spremno još 36 projekata za energetsku obnovu u sledeće dve godine.

U nameri da poveća korišćenja obnovljivih izvora energije, uz promociju upotrebe sunčeve energije, Grad Zagreb od 2022. do 2024. sprovodi i program integrisanih sunčanih elektrana na zgradama javne i privredne namene i porodičnim kućama. Gradnjom sunčanih elektrana biće omogućeno smanjenje režijskih troškova, stvaranje preduslova za dekarbonizaciju zgrada, ostvarenje energetskih i klimatskih ciljeva i smanjenje emisije gasova staklene bašte, uz povećanje udela obnovljivih izvora energije.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu