U novom broju: Intervju -  Živan Berisavljević, Titov diplomata i funkcioner

Vučićeva Srbija je poslednja faza kontrarevolucije koja je uništila Jugoslaviju 2

Foto: Duško Medić

25. 11. 2022. / 8.25

Vučićeva Srbija je poslednja faza kontrarevolucije koja je uništila Jugoslaviju

“Prvu Jugoslaviju su iznutra rušile iste one snage, čiji su povampireni sledbenici, uključujuči tu i ‘crvene četnike’ i njihovu ekskomunističku sabraću ‘crvene ustaše’, ‘crvene belogardejce’, ‘crvene baliste’ itd – dali lavovski doprinos kontrarevoluciji koja je razorila avnojevsku Jugoslaviju”

Živan Berisavljević je jedan od najznačajnijih i najprepoznatljivijih političkih lidera Vojvodine koji su “pali” tokom tzv. Antibirokratske revolucije, kojom je Slobodan Milošević započeo svoje tragično menadžerisanje bivše Jugoslavije. Po osnovnoj vokaciji politikolog, Berisavljević (rođen 1935. godine) je decenijama obavljao čitav niz važnih političkih funkcija, a karijeru je započeo kao glavni urednik čuvene novosadske Tribine mladih, još kao dvadesetdvogodišnjak. Potom je bio visoki funkcioner Centralnog komiteta SK Srbije, republički ministar za obrazovanje, nauku i kulturu, pomoćnik Saveznog sekretara za inostrane poslove, itd. Vrhunac karijere svakako je bilo mesto ambasadora SFRJ u Londonu. Iz Londona se vratio u Novi Sad, gde je imao brojne političke i društvene funkcije.

U razgovoru sa Berisavljevićem podsećamo se čuvenog jugoslovenskog praznika, 29. novembra, rođendana tzv. druge Jugoslavije, začete u Jajcu, koji je prestao da se obeležava pre tačno dve decenije.

VREME”: Prbližava se još jedna obletnica 29novembraIz socijalističke Jugoslavije nastao je buljuk državaDa li ovaj region ponovo može da bude udoban za život jedino ukoliko ponovona neki načinbudemo imali zajedničke interese koje ćemo zajednički ostvarivati?

ŽIVAN BERISAVLJEVIĆ: Ta godišnjica, danas bezmalo osamdeseta, sa punim pravom se obeležavala kao jedan od politički najznačajnijih događaja u istoriji Jugoslavije, ali i naroda koji su je stvorili. Odluke koje je usvojio slavni AVNOJ označile su ne samo pobedonosnu snagu i prevagu antifašističkog pokreta u svim delovima raskomadane i u krvave bratoubilačke ratove uvaljene zemlje, nego i utvrdile osnove državnog ustrojstva na kojima se decenijama uspešno razvijala druga, federativna i socijalistička Jugoslavija.

Njen raspad i etnogenocidni ratovi devedesetih počeli su razornim udarima povampirenih sledbenika istih onih, u biti nacional-fašističkih snaga koje su i dovele do kraha i sunovrata prve Jugoslavije. Još uvek izrazita dominicija tih snaga u državicama na koje se druga Jugoslavija raspala – uzroci su ne samo raspada nego i demografskog sloma…

 

Pročitajte ceo intervju sa Živanom Berisavljevićem u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (24. novembra)

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu