Vesti

Vučić nakon razgovora sa Putinom: Ugovorili smo dobru cenu gasa 2

Potpisaćemo ugovor na tri godine: Predsednici Putin i Vučić

Foto: AP

29. 5. 2022. / 13.24

Vučić nakon razgovora sa Putinom: Ugovorili smo dobru cenu gasa

Imaćemo sigurnu zimu. Cena gasa biće veoma povoljna, a kubni metar Srbiju će koštati 10 do 12 puta manje nego države u Evropi. Oko ukupne količine gasa koji će biti isporučen Srbiji, razgovaraće se narednih dana sa kompanijom Gasprom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve da je Srbija dogovorila potpisivanje gasnog sporazuma sa Ruskom Federacijom na tri godine. Vučić je objasnio da će Rusija prodavati Srbiji gas po istoj naftnoj formuli kao ranije što znači da će "cena ostati povoljna za našu zemlju“.

Vučić je rekao da je najvažnija tema telefonskog razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom koji se dogodio u nedelju gasni sporazum koji ističe 31. maja.

"Dogovorili smo glavne elemente koji su veoma povoljni za Srbiju. Potpisaćemo ugovor na tri godine, to je prvi element i mislim da to izuzetno odgovara srpskoj strani. Drugi važan element je da će formula koju koristimo ostati ista, tako da će cena biti povoljna za našu zemlju“, rekao je Vučić.

Prema toj formuli cena gasa zavisiće od cene nafte, pa će tako prema Vučićevim rečima i onda kada nafta bude najskuplja, Srbija cenu gasa plaćati od 310 do 408 dolara za hiljadu kubnih metara gasa.

Ono što je ostalo nedogovoreno jeste ukupna količina gasa koja će se isporučivati. Vučić je najavio da će to biti tema pregovora tokom narednih dana sa ruskom kompanijom Gasprom, a da je nakon razgovora sa Putinom on već uputio pismo direktoru te firme Alekseju Mileru "da koliko sutra, prekosutra“ razgovaraju o tome.

Vučić je rekao da će Srbiji biti potrebno još gasa "zbog sve veće industrijalizacije“ pa će predmet razgovora sa Gaspromom biti i isporuke dodatnih 800 miliona kubnih metara gasa i cena za dodatnu količinu. Međutim, Gasprom nema fiksnu cenu za svoje kupce, a predsednik Srbije nije precizirao kakvi bi uslove Gasprom mogao da ponudi za dodatne količine gasa.

"Ako smem to da kažem i ako sve ovo realizujemo iz dogovora sa Putinom, mi ćemo po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu. Cena gasa koju smo dogovorili u ovom trenutku tri puta je manja, a zimi će biti i čak deset puta manja nego što plaćaju ostale evropske zemlje“.

Cena gasa zavisi od dva parametra: cene nafte na svetskoj berzi i tzv "naftne formule". Cena gasa u Evropi porasla je u aprilu za 24 odsto nakon što je ruska kompanija Gasprom obustavila isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja ovih zemalja da plaćaju u rubljama. Tako su referentne cene sedam puta više nego pre godinu dana i skočile su na 121 evro po megavat-satu.

Krajem ovog meseca, 31. maja ističe šestomesečni aranžman koji je Srbija dogovorila krajem prošle godine sa Rusijom, prema kom je Srbija plaćala Rusiji 270 dolara za 1000 metara kubnih gasa. I pre krize u Ukrajini, veleprodajne cene gasa u EU porasle su za oko 17 odsto zbog zastoja u izgradnji gasovoda "Severni tok 2". Cena gasa u Evropi dodatno je porasla u aprilu za 24 odsto nakon što je Gasprom obustavio isporuke Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja ovih dražava da plaćaju gas u rubljama.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu