Vesti

Vučić i inostrani prijatelji: Kad nema Putina, može i Orban 2

Zajedno će uraditi mnogo fantastičkih stvari: premijer Viktor Orban i predsednik Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

19. 3. 2022. / 20.19

Vučić i inostrani prijatelji: Kad nema Putina, može i Orban

Na prošlim izborima Vučiću je Vladimir Putin čuvao leđa. Danas je to Viktor Orban, jer ovaj prvi trenutno ima važnija posla, a i drugim njegovim ranijim prijateljima nije do izbora u Srbiji

Piše: F.M.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u subotu deonicu brze pruge od Beograda do Novog Sada. Voz, kreativno nazvan “Soko”, testirao je pored njega i mađarski premijer Viktor Orban. Bliže se izbori trećeg aprila, a Vučiću je ponestalo međunarodnih prijatelja da mu otvoreno pruže podršku u predsedničkoj trci. Orban možda nije lider svetske velesile, ali kao što se kaže, “može da posluži” za Vučićeve glasače.

Orban se prisutnima na “istorijskom” otvaranju, obratio rečima da je ovo veliki dan za Srbiju, kao i da odnosi sa Mađarskom nikada nisu bliži. Dodao je da će on i Vučić “zajedno uraditi mnogo fantastičnih stvari”.

Saradnja između predsednika Srbije i lidera Mađarske datira nekoliko godina unazad, a ono što ih najviše povezuje je svakako sličan odnos prema upravljanju državom, stvaranje medijskog mraka, ali i stepen slobode i demokratičnosti.

Predsedniku Vučiću je za izbornu kampanju potrebna podrška barem nekog međunarodnog saveznika. Oni raniji više nisu aktuelni, ili su okrenuti drugim važnijim svetskim dešavanjima. Istina, Aleksandar Vučić uvek ima podršku srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ali on ne predstavlja veliki faktor na međunarodnom planu.

Pre pet godina, kada je na predsedničkim izborima trčao za šefa države, Vučić je imao jasnu podršku ruskog predsednika Vladimira Putina. Tada je Vučić, desetak dana uoči izbor, posetio Kremlj, gde mu je ruski predsednik, uz nagoveštaj da se neće mešati, poželeo pobedu.

Rusija je trenutno u ratnom pohodu na Ukrajinu i pod velikim ekonomskim sankcijama zapada, tako da joj izbori u Srbiji nisu interesantni. Takođe, odnosi dva lidera nisu više onoliko prisna kao ranije, a pogotovo ne kao 2019. godine kada je Putin posetio Beograd.

Odnos Kine prema Srbiji više se ogleda u ekonomskoj podršci i investicijama, nego u političkoj saradnji. Kineski lider Si Đinping nikada nije otvoreno pružao podršku Aleksandru Vučiću pred izbore, već se po tom pitanju prilično držao po strani, a trenutno, Kina je zaokupljena posledicama rata u Ukrajini na njenu ekonomiju.

Zatim, ranije je Vučić isticao podršku i brigu nemačke kancelarke Angele Merkel za Srbiju, ali je ona otišla u političku penziju. Međutim i njene navodne simpatije prema Vučiću su više bile simpatije prema ustupcima Beograda i održavanju statusa kvo na Zapadnom Balkanu. Novi nemački kancelar Olaf Šolc i ministarka spoljnih poslova Ana Lena Berbuk niti su naklonjeni srpskom režimu, niti će se baviti izborima u Srbiji s obzirom da su cele oči Evrope uprte u Ukrajinu.

Iako je malo verovatno da opozicija može da pobedi na predsedničkim ili parlamentarnim izborima, Vučić na sve načine pokušava da učvrsti sopstveni položaj ne samo kao progresivnog lidera na unutrašnjem planu, već i na onom spoljnom, međunarodnom.

F.M.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu