Zahtev za vanredne izbore

Vučić čuo da mu je opozicija pisala: Odgovoriće do kraja meseca 2

Foto: FoNet/Milica Vučković

11. 9. 2023. / 15.14

Vučić čuo da mu je opozicija pisala: Odgovoriće do kraja meseca

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić kaže za „Vreme“ da prema Ustavu odluku o raspisivanju izbora ne bi trebalo da donosi isključivo predsednik Republike, ali da „u realnosti u kojoj Srbija danas funkcioniše to jeste slučaj“

Opozicione partije koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja“ ponovo su demonstrirale jedinstvo. U Generalnom sekretarijatu predsednika Srbije zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora su predali Demokratska stanka, Ekološki ustanak, Zeleno – levi front/Ne davimo Beograd, Zajedno – Moramo, Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije, Pravac Evropa – Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Pokret za promene i Sloga.

U topoglednom saopšetnju kažu  da se "Srbija nalazi u dubokoj političkoj i društvenoj krizi“, da su građani izloženi "svakodnevnom institucionalnom, pravnom, verbalnom i fizičkom nasilj“, te da su prevremeni izbori jedeni način da se iz krize izađe institucionalnim putem.

Dakako,  moraju da budu pošreni i da se u "potpunosti primene sve preporuke OEBS-a o izbornim uslovima“.

Odvojeni izbori

Narodna poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić za portal "Vremena“ kaže da prema Ustavu odluku o raspisivanju izbora ne bi trebalo da donosi isključivo predsednik države, ali da "u realnosti u kojoj Srbija danas funkcioniše to jeste tako“.

"Govorili smo i ranije o tome da izbori treba da budu odvojeni. Spajanje izbora u uslovima u kojima jedna stranka i jedna ličnost dominiraju i imaju pristup praktično svim državnim resursima koje zloupotrebljava u izborne svrhe, omogućava da se lakše pokradu svi izbori“.

Dodaje da je "takav način zloupotrebe je konstatovan u raznim izveštajima međunarodnih posmatračkih organizacija“ i zato traže da se SNS spreči da "jednim udarcem“ ostvari rezultat kakav hoće.

Nasilje kao svakodnevica

Opozicija ocenjuje i da je nasilje u Srbiji svakodnevno, a najnoviji primer je napad na aktivistu Predraga Voštinića u Valjevu i deljenje flajera protiv predsednika partije Srbija Centar Zdravka Ponoša.

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović ocenio je napad na Voštinića kao "pokušaj ubistva“.

Vučić je čuo da mu je dostavljeno "neko pismo“

Sa samita Brdo-Brioniu Skoplju presednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio da je "čuo da mu je dostavljeno neko pismo“, a "pročitaće ga kada se vrati“.

Nastavljajući da ironiše predsednik Republike rekao je i da su "oni“, opozicija, "posle četiri meseca promenili mišljenje“, te da on ne zna "zašto su ga promenili“, "da li su išli kod nekog u ambasadu na ručak, na doručak ili snek…“

Ali će, rekao je Vučić, odgovor dobiti "do kraja meseca“.

A.E/FoNet/N1/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu