Rat u Ukrajini

Volodimir Zelenski: Ukrajina se priprema za novu ofanzivu 2

Prodor ukrajinske vojske: Oslobađanje Izjuma

Foto: AP Photo/Leo Correa

19. 9. 2022. / 8.27

Volodimir Zelenski: Ukrajina se priprema za novu ofanzivu

Kratkoročni cilj ukrajinske vojske je oslobađanje Marijupolja, Melitopolja i Hersona, a dugoročni svih teritorija koje su zauzeli Rusi. Džo Bajden je ponovio da će SAD biti uz Ukrajinu dokle god joj američka pomoć bude bila potrebna. Zapad Ukrajini i dalje ne isporučuje tenkove

Ukrajinski predsednik Volodidimir Zelenski najavio je novi napad ukrajinske vojske na oblasti koje su okupirale ruske trupe.

"Možda se nekima čini da je posle niza pobeda nastupilo zatišje“, rekao je Zelenski u nedelju u svom redovnom video obraćanju, ali to je samo tišina pred buru jer se Ukrajina priprema za novu ofanzivu čiji je cilj oslobađanje Marijupolja, Melitopolja i Hersona, prenosi nemački "Špigel“.

Kaže da se Ukrajina pritom neće koncentrisati samo na teritorije koje su Rusi zauzeli nakon prepada 24. februara, već i na oblasti koje su "ruski separatisti uz pomoć Moskve“ zauzeli 2014, pa i na gradove na anektiranom poluostrvu Krim. "Cela Ukrajina mora da bude oslobođena“, izjavio je Zelenski.

Mislio je na teritorije na jugu i istoku zemlje. Pod kontrolom Moskve se i dalje nalazi 125.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije, što zajedno sa Krimomčini petinu ukrajinske teritorije.

Pomoć SAD dokle god je potrebna

Predsednik SAD Džo Bajden još jednom je potvrdio da Ukrajina može da računa na svesrdnu američku pomoć. Cena koju plaćaju ljudi u Ukrajini je ekstremno visoka, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju CBS, ali će Amerika biti uz Ukrajince dokle god im je potrebna.

"Oni pobeđuju Rusiju. Ispostavilo se, da Rusija nije toliko kompetentna i sposobna, kao što su mnogi mislili“, rekao je Bajden.

To što Vladimir Putin radi nazvao je "barbarskim“ i naveo ruske napade na civile, bolnice, domove za stare ili škole.

Ništa od tenkova za Ukrajinu

Natezanje oko zapadnih tenkova za Ukrajinu se za to vreme nastavlja.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je izjavila da Nemačka svoje borbene tenkove neće sama isporučiti Ukrajini, već samo zajedno i u koordinaciji sa zapadnim partnerima, a u to trenutno niko ne želi da se upušta.

Zapadna podrška u oružju i municiji ukrajinskoj vojsci bila je presudna za njene uspehe na terenu i dovela do prekretnice u ovom ratu.

Moskva je više puta saopštavala da je svaka isporuka oružja sa Zapada za Rusiju legitimna meta.

J.H./Spiegel/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu