Rusija

Vladimir Putin: „Ruski svet“ kao spoljnopolitička doktrina 2

Rusija će braniti interese Rusa: Vladimir Putin

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

6. 9. 2022. / 10.16

Vladimir Putin: „Ruski svet“ kao spoljnopolitička doktrina

Rusija će „braniti, sačuvati i podsticati“ sve svoje sunarodnike koji žive u inostranstvu, njihove interese, njihovo pravo na ruski identitet i rusku tradiciju. Nakon raspada SSSR izvan Rusije živi oko 25 miliona Rusa

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u ponedeljak odobrio novu spoljnopolitičku doktrinu koja se zasniva na konceptu "Ruskog sveta“. U dokumentu koji ima 31 stranu piše da "tradicije i ideali ruskog sveta moraju da se brane, sačuvaju i podstiču“.

I dalje: "Ruska Federacija podržava svoje sunarodnike koji žive u inostranstvu u ostvarivanju njihovih prava kako bi se osigurala odbrana njihovih interesa i njihovog ruskog identiteta“.

Koncept "Ruskog sveta“ se koristio kao opravdanje za intervencije Rusije u inostranstvu zarad odbrane grupa kojima je maternji jezik ruski. Putin je u više navrata ukazivao na oko 25 miliona Rusa koji su se posle raspada SSSR 1991. obreli izvan Rusije u nezavisnim državama. Kremlj bivše sovjetske republike od Baltika do centralne Azije posmatra kao svoju sferu uticaja, piše nemački "Špigel“.

Putin je još 2006, tada je doduše bila reč o kulturi, rekao: "Ruski svet može i mora da ujedini sve one, kojima su ruska reč i ruska kultura skupoceni, gde god da oni žive, u ili izvan Rusije“, podseća "Tagesšpigel“ i konstatuje: "Ono što je u prvi mah zvučalo kao kulturološki zadatak, pretvorilo se dve godine kasnije u opravdanje za rat u Gruziji i političku ideologiju“, baš kao i u slučaju napada na Ukrajinu 24. februara ove godine.

Doktrina ruske ratne mornarice

Samo pre nekoliko nedelja Putin je potpisao i novu doktrinu za rusku ratnu mornaricu. Ona utvrđuje pomorske granice, pored ostalih i na Arktiku i u Crnom moru. Te granice Rusija će braniti “odlučno i svim sredstvima”, rekao je Putin krajem jula povodom Dana mornarice u Sankt Peterburgu.

Doktrina ratne mornarice kao opasnost po ruske interese prepoznaje pre svega SAD i NATO. Na Zapadu se nova doktrina ruske Ratne mornarice tumači kao objava konfrontacije. Ona predviđa “dovoljan broj” pomorskih baza i izvan ruskih granica i izgradnju modernih nosača aviona.

Iz nove spoljnopolitičke doktrine Rusije koja se zasniva na konceptu “Ruskog sveta” može se zaključiti da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini. Ona, kao ideolški temelj, do određenih granica predviđa obnavljanje sovjetske imperije, najavljuje dugoročnu konfrontaciju sa Zapadom i prekomponovanje globalne politike.

J.H./BBC/Spiegel/Tagespiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu