U novom broju

Vladimir Međak: Plodovi kukavičke i autodestruktivne politike 2

Vlast se sakriva iza naroda: Vladimir Međak

Foto: Marija Janković

8. 7. 2022. / 7.22

Vladimir Međak: Plodovi kukavičke i autodestruktivne politike

 “Srbija je jedina zemlja koja načelno teži ka Evropskoj uniji, a koja otvoreno podržava rusku agresiju na Ukrajinu. Nije tačno da je neutralna, ona je na ruskoj strani. Pričamo da smo neutralni samo da ne bismo trpeli posledice. Kako je Srbija od proevropski nastrojene države došla do toga da podržava rusku agresiju? Zajedničkim snagama: evropskim nečinjenjem i aktivnim i strateškim činjenjem naše vlasti”

Današnji potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak je pre skoro 20 godina počeo da radi na državnim poslovima EU integracija. Bio je i koordinator stručnog tima za pregovore i zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, 2010. godine postaje pomoćnik Kancelarije za evropske integracije, a bio je i član pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU. Ostavku podnosi 2016. i postaje nezavisni ekspert za evropsko pravo i integracije. Kao neko ko kompleksan proces veoma dobro poznaje i spolja i iznutra, Međak o evropskim problemima Srbije govori britko i jasno, bez dosadnih fraza i poštapalica.

VREMEKrenimo u razgovor sa rezultatima nedavnog istraživanja Demostatapo kojem bi čak 51 odsto građana glasalo protiv ulaska Srbije u Evropsku unijuA i od ovih koji bi glasali za EU (34 odsto), polovina tvrdi da bi to uradila samo ako se od Srbije ne bi “očekivali ustupci”. Daklenjihova poruka jemože u EUali pod našim uslovimaKako smo došli do ovih katastrofalnih rezultata?

VLADIMIR MEĐAK: Vučićeva vlast deset godina dezinformiše građane o svemu i svačemu. I kada građane pitate šta o nečemu misle, oni zapravo odgovaraju ono što im je vlast nametnula kao odgovor. A u pitanju je decenija antievropske propagande, protiv koje se može izboriti samo onaj ko je svestan da vlast izvrće istinu takoreći šta god da kaže.

Čini se da je u pitanju najmanja podrška Evropskoj uniji od 2000. naovamo?

Da, mada mislim da su rezultati bili bolji i u istraživanjima tokom devedesetih.

Daklesa jedne strane režim se formalno zalaže za evropske integracijaa sa druge vodi antiEU kampanjuU čemu je tajna paradoksa?

Upravo je cilj da dođemo u ovakvu situaciju. Vlast sebi stvara manevarski prostor da se zakloni iza naroda kada bude morala da povuče ozbiljne poteze zarad članstva u EU. Kosovo nije jedina stvar koja boli vlast, naprotiv, mnogo više ih povređuju teme kao što su vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala, a koje su došle na dnevni red. U proteklih deset godina vlast je uradila mnogo više u procesu prenošenja nadležnosti i suvereniteta prištinskim institucijama nego u borbi protiv organizovanog kriminala i u oblasti vladavine prava.

Tu je kvaka: vlast je desetogodišnjom anti-EU kampanjom dovela do toga da građani misle to što misle, pa sada ima lagodnu poziciju da se sakrije iza njih…

 

Pročitajte ceo intervju sa Vladimirom Međakom u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (7. jula)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu