Intervju

Vladimir Lučić: Telekom Srbija je jači nego ikada 2

I Premijer liga i 5G: Generalni direktor Telekom Srbija Vladimir Lučić

Foto: Jadranka Ilić/Tanjug

8. 7. 2022. / 17.31

Vladimir Lučić: Telekom Srbija je jači nego ikada

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić negirao je optužbe da je Telekom “tempirana bomba” sa 1,9 milijardi evra duga i poručio da može da stane samo iza procene dugovanja od 1,455 milijardi evra i da diskutuje o njoj, jer ona proističe iz finansijskih izveštaja za 2021. godinu

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić je u intervjuu FoNetu precizirao da se 1,455 milijardi evra duga odnosi na bankarske kredite u vrednosti od 1,266 milijardi evra i 23,5 milijarde dinara korporativnih obveznica, koje je Telekom na domaćem tržištu emitovao krajem septembra 2020. godine.

“Kada je reč o našoj strategiji razvoja, koju sprovodimo od 2018. godine, deo duga refinansiraćemo kreditima, a deo korporativnim obveznicama”, najavio je Lučić i dodao:  “U aprilu ove godine potpisali smo ugovor sa svim najvećim zapadnoevropskim bankama koje posluju u Srbiji, vredan 673 miliona evra, kojim se refinansiraju stari krediti”.

Kaže da je taj kredit odobren na šest godina bez ikakve garancije i na osnovu finansijskih rezultata iz prošle godine, te da je Telekom Srbija u maju ove godine već bio spreman da izađe na “jednu EU berzu” sa 500 miliona evra vrednim korporativnim obveznicama, takođe namenjenim za refinansiranje i bez dodatnog obezbeđenja.

I dalje: kompanija je, kaže, u okviru priprema za taj potez prošla oditing najrenomiranijih svetskih revizorskih kuća. “I sad zamislite priču o nekim navodno spornim finansijskim rezultatima, a na osnovu tih rezultata nas ‘jure’ najveće finansijske institucije, prolazimo oditing najstrožijih kuća, i pripremili smo sve za izlazak na EU berzu, ali je to odloženo samo zbog nestabilne situacije usled rata u Ukrajini”.

“Kako nismo pod pritiskom oko novca, a želimo da refinansiramo deo ranije uzetih kredita, rešili smo da pričekamo kraj godine, kada svi misle da će biti bolje vreme za tržište kapitala”, dodao je Lućić i predvideo da će “svi će biti iznenađeni koliko ćemo dobro proći”.

O računovodstvenim standardima i prilivu korisnika

Na prigovore da Telekom Srbija menja računovodstvene standarde kako bi finansijske rezultate prikazao boljim nego što jesu, odgovara da njegova kompanija radi finansijske izveštaje prema standardima koje primenjuju Dojče Telekom, Telenor i bilo koja velika korporacija.“Ne radimo ništa što ne rade veliki operateri”.

Kaže i da je Telekom Srbija u proteklih 25 godina poslovanja akcionarima isplatio ukupno 1,1 milijardu evra na ime dividendi, uključujući i 6,7 milijardi dinara koje će isplatiti ove godine, kao i 2,8 milijardi evra za poreze i dažbine.

Prema njegovoj oceni, zato je apsolutno je neutemeljeno govoriti da će bilo koje dugovanje Telekoma Srbija ići na teret države i građana, budući da “pokazatelji našeg poslovanja govore ne samo da smo sposobni da izmirujemo svoje obaveze, već da smo jači nego ikada”.

Lučić se, pri tome, pozvao i na podatak da je priliv od korisnika u periodu od 2019. do 2021.godine porastao za 15 odsto ili za 14 milijardi dinara, i da je praćen rastom broja korisnika u Srbiji i regionu. "Od korisnika smo u 2021. ostvarili priliv od 108 milijardi dinara, dodao je on i ocenio da je to jedan od ključnih parametara da li možete da vratite kredit. Kreditori gledaju koliko keša imamo, što je dokaz naše stabilnosti, ali i dokaz da greše oni koji tvrde da su finansijski rezultati Telekoma lošiji u 2021. godini, jer je to rekordan priliv, a ove godine ćemo ga i premašiti“, predočio je Lučić.

Premijer liga i 5G mreža

Lučić ostaje pri tome da ne komentariše navode da je Telekom Srbija za prava na Premijer ligu platio 600 miliona evra i ponavlja da su prava otkupljena na transparentnom tenderu, u trajanju od šest godina i za šest zemalja regiona. “Zahvaljujući Premijer ligi u poslednje vreme dobijamo po 10.000 novih korisnika mesečno”, rekao je Lučić, koji očekuje da će do avgusta, kada kreću utakmice, Telekom biti prisutan u pet miliona domaćinstava u regionu.

Skreće pažnju i na projekte širenja 4G i uvođenja 5G mreže, s obzirom na tvrdnje iz SBB-a da tender za 5G kasni, jer država želi da “zaštiti” svog operatera. “Evropska investiciona banka nam je, ne tražeći nikave garancije, za sada jedinima na Zapadnom Balkanu, odobrila 70 miliona evra kredita za širenje 4G i uvođenje 5G mreže”, uzvratio je Lučić.

“Trenutno imamo za trećinu više sajtova gde će biti pušten 5G od Yettel-a i A1, za razliku od SBB-a koji nema nijedan i koji želi da rentira našu mrežu, o čemu su pregovori u toku”, rekao je on i upitao “zašto biste tražili da rentirate kapacitete od nekoga ko nije spreman za 5G?”

Na pitanje da li će Telekom Srbija zbog inflacije povećavati cene usluga, Lučić je odgovorio da je dobra strana telekomunikacionog sektora što je otporan na aktuelnu krizu i dodao: “Nama je, recimo, učešće električne energije manje od procenta u troškovima poslovanja i živimo od 11 miliona korisnika koji poprilično redovno plaćaju račune. Zato ćemo se truditi da ovakav nivo cena zadržimo i u budućnosti, kao i da budemo atraktivni sa promocijama”.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu