Vesti

Vladimir Bilčik: Srbija treba da uvede sankcije Rusiji 2

Srbija u društvu sa Belorusijom: Vladimir Bilčik

Foto: Rade Prelić/Tanjug

22. 9. 2022. / 8.53

Vladimir Bilčik: Srbija treba da uvede sankcije Rusiji

Mnogi u Evropskoj uniji nisu razumeli zašto minstar unutrašnjih poslova Srbije ide u Moskvu na razgovor sa minstrom spoljnih poslova Rusije. Pored Belorusije Srbija je jedina evropska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je televiziju Insajder da je u Srbiji duh prošlosti toliko prisutan da u velikoj meri otežava odluke o budućnosti, a ako će ona biti evropska i pozitivna, ne može da bude zasnovana na duhu onoga što se desilo 1999. godine. Rekao je da se nada da će današnja generacija političara u Srbiji, koji tvrde da žele da rade na evropskoj budućnosti Srbije, shvatiti da je potrebno doneti neke teške odluke.

Što se sankcija Rusiji tiče, Bilčik kaže da ako je Srbija već izabrala evropski put, onda treba da poštuje evropska pravila.

"Radi se o tome da se Srbija opredelila da poštuje evropska pravila, ali prethodnih meseci je spoljna i bezbednosna politika Srbije, odnosno njeno usklađivanje sa evropskom, palo na niži nivo u odnosu na situaciju pre ruskog napada na Ukrajinu", ukazao je Bilčik.

I dalje: Srbija je jedina zemlja, ozbiljni kandidat za Evropsku uniju, koja nije uvela sanckcije Rusiji, jedina zemlja koja se po tome izdvaja u regionu i jedina zemlja u Evropi, pored Belorusije, koja ima takav stav.

Bilčik se osvrnuo i na zvaničnu posetu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Rusiji. "Svi smo u Evropskoj uniji primetili posetu Vulina Rusiji, ali mnogi od nas nisu razumeli zašto ministar unutrašnjih poslova Srbije ide na sastanak sa ministrom spoljnih poslova Rusije“, rekao je Bilčik, a posebno u ovako teškom i problematičnom trenutku.

Na konstataciju voditelja da je teško očekivati da Srbija uvede sankcije Rusiji, između ostalog i zbog toga što 100 odsto zavisi od ruskog gasa, Bilčik kaže da je Unija spremna da pomogne Srbiji po tom pitanju: "Ako je Srbija već odlučila da ide u pravcu Evropske unije, mislim da je važno da uz našu pomoć nađe način, mi smo spremni da pomognemo da postane manje zavisna od Rusije kada je reč o prirodnom gasu".

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu