Vesti

Vladimir Bilčik: Dolazim na Europrajd  2

Zastoj Srbije na evropskom putu: Vladimir Bilčik (drugi s desna)

Foto: Tanjug

2. 9. 2022. / 9.48

Vladimir Bilčik: Dolazim na Europrajd 

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik dolazi u Beograd kako bi prisustvovao Evroprajdu. Prethodno je Bilčik bio ocenio da je Crna Gora na Zapadnom Balkanu do političke krize u koju je upala bila najdalje dogurala u procesu pristupnih pregovora sa EU. Evropski put Srbije više je nego ikada doveden u pitanje 

S.P
Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimir Bilčik dolazi u Beograd kako bi prisustvovao Evroprajdu, preneo je u petak N1.

Uprkos tome što predstavnici vlasti u Srbiji najavljuju zabranu Parade ponosa, organizatori je i dalje najavljuju za 17. septembar. Bilčik bi u Srbiju trebalo da stigne dan pred Europrajd.

On je početkom nedelje za N1 rekao da se nada da će se Prajd održati i podsetio da se predsednica Vlade Ana Brnabić obavezala na to.

Kada je Beograd 2019. godine aplicirao za organizaciju Europrajda Brnabić je organizatorima uputila pismo podrške u kojem navodi da je Vlada u potpunosti posvećena punom poštovanju ljudskih prava svih građana. Takođe, obećala je da će omogućiti sigurnu i uspešnu organizaciju ovogodišnje evropske Parade ponosa čiji je Beograd domaćin.

Bilčik je rekao i da se Evropski parlament kao međunarodni partner Srbije pita da li će Srbija ispuniti očekivanja i na drugim planovima, odnosno druge stvari na koje se obavezala, ako se održavanje Parade ponosa postavlja kao pitanje.

Bilčik je iz redova Evropske narodne partije (EPP) čija je pridružena članica Srpska napredna stranka.

Zastoj i Srbije i Crne Gore u evropskim integracijama

Predsedavajući Delegacijom Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom (POSP) Bilčik je ranije ocenio da je Crna gora trenutno zbog političke krize zaustavljena na svom evropskom putu. Za razliku od Srbije koja je od 2014. otvorila polovinu pregovaračkih poglavlja, Crna Gora je otvorila sva. Zastoj je nastao u zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Problem u Crnoj Gori je i što su od avgusta 2020. godine i poraza Demokratske partije socijalista na parlamentarnim izborima, promenjene su dve vlade, a da je za sprovođenje reformi potrebna  stabilna parlamentarna većina.

Srbija, sa druge strane, ima veoma stabilnu parlametarnu većinu već godinama. SNS vlada bez političkih turbulencija, Skupština je s lakoćom mogla da usvoji sve potrebne reforme, a to se ipak nije dogodilo. Nakon dvogodišnjeg zastoja u EU integracijama Srbija je u decembru prošle godine otvoren novi Klaster 4.

Od početka rata u Ukrajini srpski evropski put sve je neizvesniji. Bez uvođenja sankcija Rusiji, sa problematičnim izbornim procesima, upitnom slobodom medija, problemima u oblasti vladavine prava i ljudskih prava, gotovo da je izvesno da u decembru ove godine, kada bi na međuvladinim konferencijama trebalo da bude doneta odluka o napretku Srbija, zelenog svetla neće biti. Zabrana Europrajda samo bi zapečatila zastoj Srbije na putu ka EU.

S.P./red//FoNet 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu