Vesti

Vladeta Janković: Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja 2

Lekcija o parlamentarizmu, parlamentu i izborima: Vladeta Janković

Foto: Tanjug

1. 8. 2022. / 13.10

Vladeta Janković: Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja

„U bilo kojoj zemlji u kojoj deset godina ne bi bilo ravnopravnih i poštenih izbora, neminovno bi morao biti doveden u pitanje legitimitet svakog u tom razdoblju izabranog tela. To istovremeno znači da bi pod opravdanom sumnjom bile i skupštinske odluke kao i validnost institucija koje iz Parlamenta proističu“

Naposredno pre pauze, predsedavajuči konstitutivne sednice Narodne skupštine Vladeta Janković, rekao je nekoliko rečenica u slavu parlamenta i parlamentarizma kao ustanove, i posebno o važnosti izbora od koga njegov sastav zavisi.

"Ono što ću reći sa ove slobodne govornice je isključivo načelne prirode zasnovane na životnom i političkom iskustvu, i tiče se svakog bilo kog parlamenta u svetu i nipošto ne bi trebalo shvatiti kao izraz lične ili političke pristrasnosti.

U bilo kojoj zemlji u kojoj deset godina  ne bi bilo ravnopravnih i poštenih izbora, neminovno bi morao biti doveden u pitanje legitimitet svakog u tom razdoblju izabranog tela. To istovremeno znači da bi pod opravdanom sumnjom bile i skupštinske odluke kao i validnost institucija koje iz Parlamenta proističu.

Bilo koja zemlja u svetu bi dospela, kao i mi što smo dospeli, u takav oblik jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka sa svojim neprikosnovenim liderom  velikom delu društva, svesno, uskraćuje osnovne slobode i prava.

Ja ovde ne govorim o demokratiji nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve o pravdi.

Ja ne govorim o demokratiji koja može biti predmet ličnog opredeljenja nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo. Ne zaboravimo poštovani narodni poslanici, i to je važnije od svega, što u ovoj prilici želim da kažem: da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude stvarno kucalo ovde, pod skupštinskom kupolom a ne sa druge strane parka.

Kada zakonodavna vlast, dakle Narodna skupština, nije ustrojena na valjan način, u otkazu moraju biti i ostale dve grane vlasti: izvršna koja ne postupa po volji naroda izraženoj ovde okupljenih   predstavnika, već po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosnažna čija je pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nemoćan i bespomoćan.

Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanka i građanin Srbije ne budu mogli da na Dnevniku RTS svakog dana vide šta čini i govori vlast, ali i sve ono šta o tome imaju da kažu i oni koji nisu na vlasti.

Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god bude potkupljivanja, ucena,  pritisaka i nasilja. Dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dok god izborne komisije budu čekale  šta će vladajući političari, doklegod volja i hir jednog politčara budu iznad Ustava, a naročto dok svemu tome bude prečudno povlađivao sud.

Hvala vam što ste me sasslušali“

S.Ć.

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu