Pobuna u VJT u Beogradu

Viši javni tužilac: Zaštitite me od napada medija 2

Optužen za protivzakonito samovlašće: Viši javni tužilac Nenad Stefanović

Foto: Milica Vučković/FoNet

28. 2. 2023. / 14.52

Viši javni tužilac: Zaštitite me od napada medija

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović podneo je povereniku Državnog veća tužilaca za samostalnost tužilaca zahtev za zaštitu od „nedozvoljenog uticaja pojedinih medija i političara“ koji danima iznose „neistinite“ tvrdnje o dešavanjima u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Za samo četiri dana u pojedinim medijima, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, objavljeno je više od 50 spornih tekstova kojima se "drastično ugrožava samostalnost u radu kako VJT u Beogradu kao državnog organa, tako i lično (šefa ovog Tužilaštva) Nenada Stefanovića“.

Stefanović je istakao da medijske kuće Nova S, N1, portal Direktno i drugi "u dužem vremenskom periodu otvoreno napadaju VJT u Beogradu i njega lično“, a "poslednji napad koji je i dalje u toku, započeo je 23. februara 2022. godine".

Kako prenosi N1, Stefanović je u žižu javnosti došao zbog slučaja tužiteljke Bojane Savović, koja je samo dan posle akcije policije i VJT u kojoj je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su protivzakonito oštetili EPS za 7,5 miliona dolara tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, smenjena sa tog slučaja, iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS-a.

Savović je prošle srede bila naložila policiji hapšenje šest osoba, a u četvrtak su je smenili s tog slučaja – oduzeli su joj predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo. Zamenica javnog tužioca Jasmina Paunović, koja je zajedno s Bojanom Savović radila na predmetu malverzacija u EPS-a, takođe je premeštena.

Zbog "neustavnih i nezakonitih“ postupaka Stefanovića koji navodno sprečava istragu protiv firmi i pjedinaca koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, pojedine opozicione partije su pozvala na protestni skup ispred Vlade Srbije u četvrtak u 15. časova.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu