Svet

Veštačka inteligencija: Uplašila je svoje tvorce 2

Foto: Pixabay/Gerd Altmann

2. 6. 2023. / 19.16

Veštačka inteligencija: Uplašila je svoje tvorce

"Boje se da će veštačka inteligencija prema njima biti jednako zla kao što su bili prema nama", smatra teoretičar digitalne kulture Daglas Raškof

Američki teoretičar digitalne kulture i profesor na Gradskom univerzitetu u Njujorku Daglas Raškof upozorava da će se veštačka inteligencija poigrati sa svojim tvorcima. 

"Oni su apokaliptični i toliko egzistencijalni, jer nemaju veze sa stvarnim životom i načinom na koji stvari funkcionišu. Boje se da će veštačka inteligencija prema njima biti jednako zla kao što su bili prema nama“, rekao je u intervjuu za Gardijan.

U svojoj novoj knjizi "Opstanak najbogatijih: Beg od fantazija tehnoloških milijardera“ Raškof objašnjava kako tehnokrate iz Silicijumske doline planiraju da pobegnu sa sveta nakon što su ga uništili.

Kako kaže, planiraju misije na Mars, stvaraju ostrvske bunkere ili odlaze u visoke predele.

“Za njih je budućnost tehnologije samo jedna stvar: bekstvo od nas ostalih. Sveli su tehnološki napredak na video igricu u kojoj jedan od njih pobeđuje pronalaskom izlaza za evakuaciju“, napisao je na početnim stranama knjige. 

Raškof je kao primer naveo Ilona Maska i Džefa Bezosa koji tragaju za fantazijama o svemirskoj migraciji, novozelandsko imanje Pitera Tila, digitalni svemir Marka Zakerberga i ostale koji kloniraju i stvaraju velike porodice tehnologija.

Prema Raškofu, ovo stvaranje tehnologija "na duže staze“ neće funkcionisati.

"Neće sići sa planete, neće živeti zauvek. Oni samo žive svoje fantazije. To je čist oblik sociopatskog kapitalizma koji smo videli kod Britanske istočnoindijske kompanije ili Tomasa Hobsa koji su govorili o američkim starosedeocima. Ali sada milijarderi imaju tehnologiju koja pojačava sociopatske tendencije“, naveo je Raškof.

Jedna od njih, kako objašnjava, su spomenuti ostrvski bunkeri gde će živeti milijarderi kako bi preživeli pandemije i prirodne katastrofe. Mogućnost da prežive imaće samo oni koji mogu da plate, a cena nije nimalo jeftina.

A.E./Gardijan

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu