Svet

Veštačka inteligencija na testu: Američki dron ubijao dok nije ostvario cilj 2

Foto: Unsplash/yitzhak Rodriguez

2. 6. 2023. / 8.08

Veštačka inteligencija na testu: Američki dron ubijao dok nije ostvario cilj

Nijedna stvarna osoba nije povređena, ali veštačka inteligencija je koristila „veoma neočekivane strategije“ u testu da bi ostvarila svoju misiju i napala svakoga ko se meša u zadatak

Šef AI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama Taker Hamilton rekao je da je  veštačka inteligencija (AI) koristila "veoma neočekivane strategije da postigne svoj cilj" u simuliranom testu.

Zanemaruje ljudske komande radi poena

Hamilton je opisao simulirani test u kojem je dronom upravljala veštačka inteligencija. Njoj je savetovano da uništi neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i zato je drdon napao svakoga ko je ometao tu naredbu.

"Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali pretnju, ponekad bi mu ljudski operater rekao da ne ubija tu pretnju, ali je dobio poene ubijajući tu pretnju. Šta je uradio? Ubio je operatera, jer ga je ta osoba sprečavala da ostvari svoj cilj", rekao je Hamilton u svom blogu.

Kaže da su trenirali sistem sa uputstvom da ne ubije operatera jer je to loše, kao i da će time izgubiti bodove.

"Pa šta počinje da radi? Počinje da uništava komunikacioni toranj koji operater koristi za komunikaciju sa dronom kako bi ga sprečio da ubije metu", naveo je Hamilton.

Kako prenosi Gardijan, nijedna stvarna osoba nije povređena tokom simulacije.

Pitanje etike je neizbežno

Hamilton, koji je eksperimentalni borbeni test-pilot, upozorio je na previše oslanjanja na veštačku inteligenciju i rekao da test pokazuje da “ne možete da razgovarate o veštačkoj inteligenciji, inteligenciji, mašinskom učenju, autonomiji ako ne želite da pričate o etici".

Američka vojska je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila za kontrolu borbenog aviona F-16.

Veštačka inteligencija nije hir 

U prošlogodišnjem intervjuu za Defense Aj kju, Hamilton je rekao da veštačka inteligencija nije hir, već nešto što zauvek menja naše društvo i našu vojsku.

"Moramo se suočiti sa svetom u kojem je veštačka inteligencija već ovde i transformiše naše društvo. AI je takođe lak prevariti ili manipulisati. Moramo da razvijemo načine da učinimo veštačku inteligenciju robusnijom i da imamo više svesti o tome zašto softverski kod donosi određene odluke – ono što zovemo AI-objašnjivost", kazao je tada Hamilton.

Z.S./Guardian

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu