Tehnologija

Veštačka inteligencija i izbori: Nova opasnost za glasače 2

Foto: Tanjug

15. 5. 2023. / 6.54

Veštačka inteligencija i izbori: Nova opasnost za glasače

Alati veštačke inteligencije sada mogu da kreiraju klonirane ljudske glasove, video i audio zapise. Taj lažni sadržaj može da se proširi daleko i brzo i da cilja veoma specifičnu publiku

Kompjuterski inženjeri već godinama upozoravaju da će jeftini, moćni alati veštačke inteligencije uskoro omogućiti svima da kreiraju lažne slike, video i audio zapise koji su dovoljno realni da zavaraju glasače i možda utiču na izbore, javlja danas Asošiejted pres.

Sofisticirani generativni alati veštačke inteligencije sada mogu da kreiraju klonirane ljudske glasove i hiperrealistične slike, video zapise i audio zapise za nekoliko sekundi, uz minimalne troškove.

Kada je vezan za moćne algoritme društvenih medija, taj lažni i digitalno kreiran sadržaj može da se proširi daleko i brzo i da cilja veoma specifičnu publiku, potencijalno podižući prljave trikove kampanje na novi nivo.

Implikacije za kampanje i izbore 2024. godine su onoliko velike, koliko i zabrinjavajuće, piše Asošiejted pres i navodi da generativna veštačka inteligencije ne samo da može brzo da proizvede ciljane elektronske poruke kampanje, tekstove ili video zapise, već bi se mogla koristiti da obmane birače, lažno predstavi kandidate i podrije izbore u velikom obimu i na brzinu koja još nije viđena.

"Nismo spremni za ovo", upozorio je potpredsednik obaveštajne službe kompanije za sajber bezbednost ZeroFok A.J. Neš.

Stručnjaci za veštačku inteligenciju mogu brzo da otkriju brojne alarmantne scenarije u kojima se generativna veštačka inteligencija koristi za stvaranje sintetičkih medija u svrhu zbunjivanja glasača, klevetanja kandidata ili čak podsticanja nasilja.

B.G./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu