Vesti

Vesna Rakić-Vodinelić: Užasna i opasna presuda Upravnog suda o Europrajdu 2

Ko predstavlja, a ko zastupa državu: Vesna Rakić Vodinelić

Foto: Marija janković

17. 9. 2022. / 16.43

Vesna Rakić-Vodinelić: Užasna i opasna presuda Upravnog suda o Europrajdu

"Razlog odbijanja je opasnost od nasilja i uništavanja imovine većeg obima. A od koga preti opasnost nasilja? Pa, od litijaša ('paralelne manifestacije'), što stoji i u obrazloženju. Zašto je onda odbijena tužba predstavnika Prajda ako njihova šetnja nije u uzročnoj vezi sa opasnošću od nasilja i štete?"

Upravni sud u Beogradu je odbio tužbu organizatora Europrajda i odlučio da je zabrana šetnje u okviru te manifestacije bila opravdana. Podsetimo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova 13. septembra donelo odluku da se zabrani Prajd zakazan za danas, a da su organizatori potom zbog “nezakonite zabrane” MUP tužili Upravnom sudu u Beogradu.

U saopštenju Upravnog suda u Beogradu, objavljenog u petak uveče, navodi se da se tužba organizatora Europrajda odbija kao neosnovana. Sud je, kako se navodi, potvrdio da je uvidom u slučaj utvrdio da postoji opasnost od nasilja, uništavanja imovine ili narušavanja javnog reda u većem obimu. To je, kako se dodaje, jedan od zakonom propisanih osnova za zabranu okupljanja.

Pravna ekspertkinja Vesna Rakić-Vodinelić kaže za portal "Vremena" da je u pitanju "užasna i opasna presuda, iz mnogo razloga, a dva svako razume".

"Razlog odbijanja je opasnost od nasilja i uništavanja imovine većeg obima. A od koga preti opasnost nasilja? Pa, od litijaša (‘paralelne manifestacije’), što stoji i u obrazloženju. Zašto je onda odbijena tužba predstavnika Prajda ako njihova šetnja nije u uzročnoj vezi sa opasnošću od nasilja i štete?", pita se Rakić-Vodinelić.

Ona navodi da istorija prajda u Srbiji pokazuje da LGBTQ+ i oni koji ih podržavaju nikad nisu prouzrokovali nasilje ili štetu.

"Naprotiv, prouzrokovači su bili huligani, preobučeni u ovoj prilici u litijaše. Uzročnost je bitan pravni institut koji se mora utvrditi i konkretno obrazložiti kad se odlučuje o mogućim uticajima radnje jednog subjekta na zabranjenu posledicu", kaže ona za portal "Vremena".

Drugi jasan razlog zašto je presuda užasna i opasna sastoji se, po njoj, u tome što je sud zabranu zasnovao na izveštaju koji nosi oznaku “strogo poverljivo” i u obrazloženju ne navodi ništa iz tog izveštaja, jer on je – strogo poverljiv.

"Tako su ostale nepoznate činjenice na kojima se zasniva policijska odluka o zabrani, kao i činjenice na kojima Sud zasniva svoj stav da je odluka o zabrani zakonita", navodi ona i dodaje da se Upravni sud ponaša kao preki sud, a "preki sudovi su izričito zabranjeni Ustavom (čl. 143. st. 2)".

"Biću na Prajdu i zbog ove sramote moje profesije. Treba zapamtiti imena sudija, na žalost sve su žene: Jasminka Vukašinović, Jasmina Minić I Gordana Bogdanović", kaže Vesna Rakić-Vodinelić.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu