Kriminal

Veran Matić: MUP i BIA zabrljali u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije 2

Veran Matić, Predsednik Кomisije za istraživanje ubistva novinara

Foto: Fonet

11. 4. 2023. / 14.50

Veran Matić: MUP i BIA zabrljali u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije

Predsednik Кomisije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić je na godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije rekao za RTS da se nada da je ovo poslednja komemoracija bez pravosnažne presude za počinioce. Ovim povodom pozvao je građane da se pridruže šetnji novinara pod sloganom "Istina je naša pobeda". Okupljanje je u 18 časova kod restorana Кolarac u Кnez Mihailovoj

Pre skoro četvrt veka na Uskrs je u centru Beograda ubijen novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija. Upucan je sa leđa, 17 puta. Na pravosnažnu presudu se i dalje čeka. Krajem marta održano je suđenje optuženima za ubistvo Slavka Ćuruvije na kome je predložena kazna 40 godina zatvora.

“Кada smo osnivali Кomisiju za istraživanje ubistava novinara, gledali smo kako da pročistimo naše institucije – MUP i BIA. Obe institucije su zabrljale u ovom slučaju. Gotovo da nije bilo ozbiljne istrage kada je Ćuruvija ubijen, ali ni u narednih 15 godina", podseća Matić.

Kaže i da su Slavka Ćuruviju ubili jer je bio simbol otpora u oblasti medija kao kritičar vlasti i kao politički potencijal za promene koje su usledile posle 2000. godine.

 Jedinstven slučaj u svetu

Sve vreme u slučaju Ćuruvija na suđenjima je bilo opstrukcija sa različitih strana – skrivanje podataka, dokumentacije, pokušaja da se krunski dokazi izbace iz postupka kako bi optuženi bili oslobođeni.

 "Reč je o jedinstvenoj situaciji u svetu. Pre nas, nigde nije osnovana komisija koja se toliko godina kasnije bavila slučajem i dovela do dve osuđujuće presude. Nadamo se da ćemo imati i konačnu osuđujuću presudu", poručuje Matić.

 Zatiranje medija

Matić je rekao da je tadašnja vlast želela da zatre medije tako što je donela zakon o informisanju sa drakonskim novčanim kaznama koje su iznosile i do  260.000 evra, što je moralo da se plati u roku od 48 sati. Time su praktično uništeni “Dnevni telegraf” i “Evropljanin".

 Podsetio je i da je Slavkovo ubistvo najavljeno u "Politici ekspres“ tekstom "Ćuruvija dočekao bombe", kao i da su taj tekst prenosili na RTS-u.

 Porodica, ćerka Jelena, sin Rade i Branka zaslužuju da izvinjenje, između ostalog, čuju sa RTS-a, rekao je Matić i dodao da se "danas iz različitih medija puca na novinare, te da novinari postaju najveći neprijatelji novinarima".

 S.Z./RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu