Vesti

Kreni-promeni ne odustaje od protesta: “Velika prevara” 2

Protesti se nastavljaju: Savo Manojlović

Foto: Marija Janković

24. 1. 2022. / 12.53

Kreni-promeni ne odustaje od protesta: “Velika prevara”

Dok Kreni-promeni poziva na nastavak protesta protiv rudarenja litijuma u četvrtak, jer u ustupcima vlasti vidi “veliku prevaru”, većina ekoloških organizacija se još uvek nije dogovorila da li će nastaviti sa blokadama saobraćajnica i o nastavku svoje borbe

Piše: M.N.
Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i direktor kampanje Kreni-promeni Savo Manojlović izjavio je da je način na koji je ukinuta Uredba o projektu "Jadar" "velika prevara“ i da je namera vlasti da se "Rio Tinto" vrati posle izbora.

Zbog toga je u četvrtak u 19 sati zakazao novi protest "Srbija nije na prodaju“ ispred Predsedništva na Andrićevom vencu.

"Ostaju dva uslova: ukidanje Uredbe na pravno ispravan način i uvođenje zabrane za rudarenje bora i litijuma", naveo je Manojlović u pisanoj izjavi. Takođe je naveo da su zajedno sa zahtevom za zabranu istraživanja i ekpolatacije bora i litijuma, ukazali na "tačan pravni put kako Uredbu treba staviti van snage“.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je Savu Manojlovića zbog svega toga nazvala "nepismenim lažovom“,

U Loznici je prošle subote održan protest građana i ekoloških aktivista, na kojem je poručeno da je ukidanje Prostornog plana za projekat Rio Tinto "mali korak“ i da neće odustati od borbe dok ne budu "potpuno sigurni da su odbranili svoju zemlju“.

Marijana Petković iz Udruženja "Ne damo Jadar" rekla je da su ljudi iz Jadra odlučili da ne ćute i da se na taj način brane. "Povlačenje Uredbe je mali korak, nema potrebe da sumnjate u nas, mi nećemo stati sve dok poslednje posečeno drvo ne bude zasađeno, svaka njiva mora biti obnovljena i da više nikome ne padne na pamet rudnik", rekla je Petković.

Ekološki ustanak i članice Saveza ekološkoh organizacija nisu još uvek odlučili da li će nastaviti sa protestima. Kada su oni protestovali pokret Kreni-promeni je zadovoljen ispunjenjem zahteva o promeni Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i Zakona o eksproprijaciji obustavio svoje učešće na blokada saobraćajnica.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu