Svet

Velika Britanija: Osuđen nakon što ga je majka prijavila za terorizam 2

Foto: Metropolitan police

3. 6. 2023. / 12.21

Velika Britanija: Osuđen nakon što ga je majka prijavila za terorizam

Metju King (19) služiće diskrecionu doživotnu kaznu što znači da će posle šest godina moći da podnese zahtev za puštanje na slobodu

Devetnaestogodišnji Metju King iz Velike Britanije koji je planirao teroristički napad na policiju i vojnike osuđen je na diskrecionu doživotnu kaznu zatvora nakon što je njegova majka preduzela, kako je sudija opisao, "hrabar korak da ga prijavi“, prenosi Gardijan.

Kako prenose britanski mediji, Metju King je želeo da otputuje u Siriju i pridruži se ISIS-u. Gledao je ekstremističke sadržaje na internetu, nadgledao vojne kasarne, policijske stanice, pratio zvaničnike lokalnog suda. Zatim je napravio seriju video snimaka potencijalnih meta ispred kasarne, suda i železničke stanice.

King se u januaru izjasnio krivim za pripremu terorističkih akata između 22. decembra 2021. i 17. maja 2022. godine.

Tinejdžer će služiti diskrecionu doživotnu kaznu. To znači da će posle šest godina moći da podnese zahtev za puštanje na slobodu, ali će biti pušten samo ako se više ne bude smatralo da predstavlja opasnost za društvo. 

U slučaju puštanja na slobodu ne sme da prekrši određene uslove. U suprotnom, biće vraćen u zatvor.

Posle hapšenja utvrđeno je da je King pokušao onlajn da kupi noževe i mač. U rancu su mu pronađene zastava ISIS-a, fantomka i rukavice.

BBC navodi da policija veruje da se King dok mu je bilo dosadno kod kuće tokom karantina iz "problematičnog mladića“ pretvorio u potencijalnog teroristu.

Izbačen je iz škole sa 16 godina zbog vršnjačkog nasilja i problemima sa drogom.

Tokom pandemije korona virusa zainteresovao se za islam i tada su svi u njegovom okruženju primetili da je postao ekstremniji, pa je tako sestrama pretio da moraju da se oblače skromnije.

Prošle godine takođe je bio uhapšen kada je policija na njegovom telefonu otkrila da se pridružio onlajn grupi o finansiranju terorizma. 

Promenio je svoj status na WhatsApp-u: "Ubijam nemuslimane“ i snimio sebe kako repuje stihove o kolegama teroristima u zatvoru Belmarš, poznatom kao britanski Gvantanamo.

A.E./Gardijan/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue nawww.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu