Kultura

Večeras srpski film u Kanu: „Lost Country“ sniman u „Ribnikaru“ 2

Detalj iz "Lost Country": Jasna Đuričić i Jovan Ginić

Foto: Promo

22. 5. 2023. / 14.46

Večeras srpski film u Kanu: „Lost Country“ sniman u „Ribnikaru“

Posle pet godina, Srbija ima film na Kanskom festivalu. To je priča o ličnoj revoluciji petnaestogodišnjaka u vreme studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima. Čuvar Dragan Vlahović, jedan od žrtava masakra u „Ribnikaru“, bio je velika pomoć ekipi tokom snimanja

Večeras će na Filmskom festivalu u Kanu biti održana premijera "Lost Country“ scenariste i reditelja Vladimira Perišića, a sutra i u sredu zakazane su reprizne projekcije.

Film je deo festivalskog programa "Nedelja kritike“, i jedini srpski film u zvaničnoj konkurenciji. Srpska kinematografija je svog predstavnika u Kanu poslednji put imala 2018. godine, kada je u programu "Petnaest dana autora“ prikazan "Teret“ u režiji Ognjena Glavonića.

"Lost Country“ je sniman u beogradskoj školi "Vladislav Ribnikar“ u kojoj je 3. maja izvršen masakr. Reditelj Vladimir Perišić je za NovuS rekao da se u filmu pojavljuju neki učenici te škole, a da je čuvar Dragan Vlahović, jedan od žrtava, ekipi bio velika pomoć tokom snimanja.

Film priča o petnaestogodišnjem dečaku koji, u Beogradu 1996. godine tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima, prolazi kroz sopstvenu revoluciju i suočava se sa činjenicom da je njegova majka saučesnica korumpirane vlasti. Uloge tumače Jasna Đuričić, Jovan Ginić, Miodrag Jovanović, Dušan Valentić, Boris Isaković, Lazar Kocić, Ana Simeunović, Marija Škaričić, Pavle Čemerikić…

Za "Nedelju kritike“ selektori su od 1000 prijavljenih filmova izabrali 11, od kojih se sedam takmiči za nagrade. Među takmičarima je i "Lost country“. Pored Perišićevog filma, u takmičarskoj selekciji su i ostvarenja "Kiša pada u kući“ Palome Sermon-Dai (Belgija), "Sin Inšalah“ Amdžada Al Rašida (Jordan), "San“ Džejsona Jua (Severna Koreja), "Power Alley“ Lilah Hele (Brazil), "The Rapture“ Iris Kaltenbek (Fracuska) i "Tigrove šare“ Amande Bel Iju (Malazija).

Ovo je četvrti put da Vladimir Perišić učestvuje na Kanu. I njegov debitantski film "Obični ljudi“ takmičio se 2009. u "Nedelji kritike“, a  njegov kratki diplomski film "Dremano oko“ iz 2003. prikazan je u selekciji "Kinofondacija“, dok su "Naše senke“, kao deo omnibusa "Mostovi Sarajeva“ iz 2014. godine prikazane u okviru specijalnih projekcija.

S.Ć./Danas/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu