Rimokatolička crkva

Vatikan: Papa smenio vrh Karitasa 2

Poglavar sa ljudskim licem: Papa Franja

Foto: AP Photo

23. 11. 2022. / 8.54

Vatikan: Papa smenio vrh Karitasa

Zbog „slabosti u menadžmentu“ papa Fanja je smenio kompletno rukovodstvo humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas, koja godišnje prikupi između 2 i 4 milijarde evra novčane pomoći za ugrožene ljude širom sveta

Papa Franja je zbog optužbi za šikaniranje i ponižavanje zaposlenih otpustio kompletno rukovodstvo globalne humanitarne organizacije Rimokatoličke crkve Karitas i imenovao poverenika koji će je privremeno voditi.

Taj iznenadni potez uključuje čelnike Međunarodnog Karitasa, konfederacije katoličkih humanitarnih organizacija sa sedištem u Vatikanu zastupljenih u 162 zemlje širom sveta.

Smena čelnika Karitasa, koji ima više od milion zaposlenih i volontera širom sveta, objavljena je u papinom dekretu koji je prenela vatikanska kancelarija za medije. U odvojenom saopštenju vatikanske kancelarije za razvoj, koja kontroliše Karitas, navodi se da su utvrđene "slabosti i loše menadžerske prakse“ u sedištu organizacije. Sadašnji i bivši zaposlenici govorili su o "verbalnom nasilju, protekcijama i lošem upravljanju ljudskim resursima“, što je dovelo do odlaska nekih zaposlenih.

Nije bilo dokaza o finansijskim malverzacijama ili seksualnim prestupima, ali su se pojavile druge važne teme i područja koja zahtevaju nužnu pažnju, navodi se u saopštenju. Među smenjenima je kardinal Luis Antonio Tagle, formalni predsednik Karitasa koji nije bio uključen u svakodnevno poslovanje. Osim Taglea i još jednog sveštenika, svi ostali članovi upravljačkog tela Karitasa bili su laici.

Procenjuje se da Karitas godišnje sakupi izeđu 2 i 4 milijarde evra za humanitarnu pomoć, a novčani promet čitave organizacije, prema Međunarodnom monetarnom fondu, iznosi 55 milijardi evra.

J.H./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu