"Srbija protiv nasilja"

Valjevo za Katarinu Petrović: Dolazimo po nju u Beograd 2

Foto: Printscreen/Youtube/VA

7. 7. 2023. / 11.18

Valjevo za Katarinu Petrović: Dolazimo po nju u Beograd

Broj prisutnih na četvrtom protestu „Valjevo protiv nasilja“ pokazuje da je ovaj grad, poput cele Srbije, došao sebi i da su Valjevci spremni da na ulici javno kaže "ne" nepočinstvima aktuelne vlasti i njenih lokalnih klonova. Protest je pružio podršku uhapšenoj valjevskoj policajki Katarini Petrović

Četvrti protest "Valjevo protiv nasilja“ bio je posvećen uhapšenoj policajki iz ovog grada, Katarini P. Na najbrojnijem skupu do sada, pun Gradski trg, preko nekoliko stotina, neka bude blizu hiljadu građana, još jednom je rečeno da je dosta nasilja partijske države. Najuočljiviji, takoreći jedini, transparent na protestu bila je poruka "Sloboda i pravda za Katarinu“. Broj prisutnih, za razliku kad se na Trg izlazilo da se da podrška Aleksandru Obradoviću, iz "Krušika“, kada je, zajedno sa onima sa strane, bilo tek nekoliko desetina ljudi, govori i da je Valjevo, poput cele Srbije, došlo sebi, i da je na ulici spremno da javno kaže ne nepočinstvima aktuelne vlasti i njenih lokalnih klonova.

Pročitajte još Motiv policajke Katarine Petrović iz Valjeva: Istina

Na ovom protestu govorili su gosti iz Beograda, glumac Maričić, i studentkinja iz Vranja, koji su emotivno poručili da Nema odustajanja. Prisutnima se, na kraju, obratio i advokat Branko Ivković, čiji je "Valjevski pokret otpora“ organizator okupljanja. Kako su Ivković, i njegova organizacija postali organizatori, pa tako što su pre četiri nedelje, pozvali narod na ulicu, dok su opozicione ekspoziture čekale da im Beograd kaže šta, i kako, da rade.

Advokat Ivković je rekao da u slučaju policajke Katarine P. nema nikakvog krivičnog dela, već da se samo, eventualno, može govoriti i disciplinskom prekršaju. On je poručio da vlast ima rok do sledeće nedelje da oslobodi Katarinu, u suprotnom Valjevo će doći u Beograd, pozvaće celu Srbiju, i neće se vraćati kući bez Katarine. Na kraju je na binu pozvao supruga uhapšene policajke, koji je doživeo ovacije. U međuvremenu, advokat Ivković je saopštio da je Katarina puštena iz pritvora.

Pročitajte još Junaci naših dana: Koluviju za direktora policije

Podsetimo, Viši sud u Beogradu, odredio je 30 dana pritvora policajki Katarini Petrović iz Valjeva, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja. Advokat Ivković je, po njenom hapšenju, za "Kolubarske“ izjavio da je evidentno da tu nema krivičnog dela, navodeći da je, dok je bila na poslu, u Policijskoj upravi Valjevo, bio uključen televizor, na kome je bio prenos Skupštinskog zasedanja, te da je, isprovocirana onime što je čula i videla, zarad istine, poslala službene beleške, nakon uviđaja posle saobraćajnog prekršaja Nikole Petrovića, u kojima stoji da je Petrović bio pod uticajem alkohola i narkotika, poslala poslanici Mariniki Tepić, te da je policajka prilikom te radnje bila svesna da čini neku vrstu disciplinskog prekršaja.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu