Društvo

Valjevo: Vučić otvorio nemačku fabriku sanitarija 2

Svečano otvaranje fabrika slavina: Aleksandar Vučić u Valjevu

Foto: Dragan Todorović

27. 6. 2023. / 19.06

Valjevo: Vučić otvorio nemačku fabriku sanitarija

U Valjevo su došli, rekao direktor Hans Kalmbach, jer ima najbolje uslove, i ima sve što im je bilo neophodno, pa je to danas najodrživija lokacija u okviru „Hansgrohe Grupe“

Petnaest meseci od početka izgradnje nemačka kompanija "Hansgrohe“ je u Valjevu otvorila fabriku slavina. Ova firma je globalni lider u proizvodnji sanitarne opreme za kupatila i kuhinje, i trenutno u Valjevu zapošljava blizu sto radnika, a do 2028. godine, taj broj treba da bude hiljadu.

Vlada Srbije je odobrila 15,5 miliona evra subvencija, 1500 evra po radnom mestu. Kompanija je u obavezi da pet godina ne smanjuje broj zaposlenih. Ugovorom je predviđeno da do kraja 2027. kompanija uloži 85 miliona evra, od čega najmanje 25 posto od sopstvenih sredstava. Pored podsticajnih sredstava, kompanija je na poklon dobila infrastrukturno opremljeno građevinsko zemljište, vredosti 1,5 miliona evra.

Povodom svečanog otvaranja fabrike u nju je sa predsednikom Vučićem stiglo i nekoliko minisara, Mali, Vesić i Momirović. Kad su presekli svečanu vrpcu, obišli su proizvodne hale.

Kad su domaćini i gosti obišli ekrane na kojima bile predstavljene faze proizvodnje, svi stigli do bine, pred kojom je bilo nekoliko redova u crno obučenih stolica. Vučića metuše u sredinu prvog reda, i ostali sedoše u prvi red, putevi Drobnjak ode u zadnji. Pustiše film o kompaniji "Hansgrohe“, javi se voditeljka, plava kosa, a ciklama bluza, uze da se reče direktor Hans Kalmbach. Objavi da je fabrika izgrađena za godinu i po dana, investicija 85 miliona evra. Trenutno radi blizu sto ljudi, planirano do hiljadu, ovde su jer je Valjevo ponudilo najbolje uslove i ima sve što im je bilo neophodno, i to je danas najodrživija lokacija u okviru "Hansgrohe Grupe“. U 2022. ostvarili prihod od 1,528 milijardi evra, kompanija poseduje preko 20 000 patenata, osvojili su brojne nagrade, uključujući više od 700 priznanja za dizajn. Sve to reko na engleskom, i na engleskom zahvalio predsedniku Vučiću.

Onda se, na srpskom, rekla ambasadorka Nemačke, koja prvo pa pozdravila predsednika Vučića, Iako je ambasadorka govorila na srpskom, putevi Drobnjak je skinuo slušalice tek kad je na red došao predsednik Vučić. A on je istero svojih deset minuta.

Prvo je citiro nemačku poslovicu, pa je citiro francuskog dizajnera, da bi reko da je "Hansgrohe“ svetski lider. Valjevo je dobilo izuzetnog poslodavca, to je kompanija koja je došla da ostane, do pre deset godina bilo 17 000 zaposlenih u nemačkim firmama, danas je 90 000, Nemačka je najveći ekonomski partner Srbije… proizvodi ove kompanije su na brodovima i u hotelima, i u najvišoj zgradi na svetu, sad kad odemo u hotel u Beču tamo će biti sanitarije proizvedene u Srbiji, ovde će se proizvoditi četiri miliona slavina… nismo uradili sve što treba, ali do 15. oktobra stiže gas ovde, sve probleme sa eksproprijacijom ćemo završiti, biće brza saobraćajnica do Beograda, uradiće i rekonstrukciju pruge. Video je da su Nemci srećni zbog nove fabrike, ali zna jednog čoveka koji je srećniji od njih, to je on. Još reko da zahvaljujući ovim ljudima stiže još jedna kompanija iz Crne šume u Srbiju, njihove komšije, kojima su rekli da imaju odlična iskustva u Srbiji, dolaze u Čačak. Za kraj svečane ceremonije svi dobili po slavinu u ruke, i bilo fotografisanje na bini.

Konferencija za tisak bila napolju, oko predsednika stali ministri, uključile se kamere, i predsednik reko da su investicije u ovoj godini 1,9 milijardi evra, nada se da će do kraja godine biti četiri. Pa bila pitanja, prvo pito lokalni novinar, kad će stići gas u "Krušik“, a presednik odgovorio da je vrlo srećan što je dobio to pitanje. Pa dva "Pink, mikrofona imala dva pitanja, o Kosovu, i da Rusi vele da Zapad u Srbiji planira obojenu revoluciju. Predsednik na sve odgovorio i više nego pitan, i otišo u nove pobede.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu