Rat u Ukrajini

Ukrajinski front: Pregovori ili stradanje kao u Prvom svetskom ratu 2

Bitke pred zimu: Front u Donjecku

Foto: AP Photo/LIBKOS

12. 11. 2022. / 8.49

Ukrajinski front: Pregovori ili stradanje kao u Prvom svetskom ratu

Načelnik Združenog štaba američke vojske general Mark Mili kaže da nije poenta da se pregovorima nagradi Vladimir Putin, ali da je možda došlo vreme kada bi Ukrajina i njeni saveznici trebalo da počnu da rade na političkom rešenju jer trajno vojno rešenje možda neće moći da se postigne u bliskoj budućnosti

"Njujork tajms“ piše da je načelnik Združenog štaba američke vojske general Mark Mili na internim sastancima rekao da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli očekivati ​​na bojnom polju pre nego što počne zima i da bi zato trebalo da pokušaju da zacementiraju te dobitke za pregovaračkim stolom. U raspravama u Beloj kući Mili je spomenuo i Prvi svetski rat, kada su suprotstavljene strane bile uključene u godine rovovskog rata sa malo promena na terenu, ali sa milionima besmislenih žrtava.

Međutim, savetnici predsednika SAD-a Džozefa Bajdena tvrde da je prerano za pregovore jer nijedna strana nije spremna na to i da bi svaka pauza u borbama samo dala priliku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše i  da SAD zato ne treba da vrši pritisak na Ukrajince da se zaustave sve dok imaju zamah.

Debatu su sagovornici "Njujork tajmsa“ preneli pod uslovom da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da javno govore o osetljivim pitanjima. Međutim, general Mili je i javno govorio ono što se navodi kao poverljivo: "Iskoristite trenutak, videli smo kako se ukrajinska vojska bori protiv ruske. Ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislimo da ovde postoje neke mogućnosti za neka diplomatska rešenja“, rekao je u Mili u intervjuu televiziji CNBC.

Mili je, kažu izvori, ukazao na satelitske snimke koji pokazuju da Rusi kopaju rovove i uspostavljaju čvrste linije na većem delu okupirane teritorije u pripremama za zimu, kada će se frontovi verovatno stabilizovati. On je naveo da se čini da je povlačenje iz Hersona imalo za cilj postavljanje jače odbrambene pozicije i da bi, s obzirom na to, borbena dejstva mogla da se smanje tokom hladnih zimskih meseci uz manje šanse za dalje velike promene na terenu, što nudi priliku za razgovore.

Prema rečima prvog američkog generala, nije poenta da se nagradi Putin, ali je možda ovo vreme kada Ukrajina i njeni saveznici mogu početi da rade na političkom rešenju, jer trajno vojno rešenje možda neće moći da se postigne u bliskoj budućnosti.

Bela kuća se ogradila od glasina da vrši pritisak na predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. "U internim diskusijama u Beloj kući Mili je bio snažan glas za diplomatiju, ali ne želi da ostavlja utisak da potkopava Ukrajince“, rekli su zvaničnici.

Džozef Bajden i njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven ne dele mišljenje generala Milija i ističu da Putin nije pokazao spremnost za pregovore, a da su Ukrajinci ohrabreni svojim uspehom na bojnom polju, zbog čega ne bi rado pristali da trguju svojom teritorijom za pregovaračkim stolom, rekli su sagovornici "Njujork tajmsa“.

Ranije je "Vašington post“ pisao u tajnim razgovorima Džeka Salivena sa predstavnicima Kremlja.

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski je više puta naglašavao da neće pregovarati sa Moskvom dok se ruske snage ne povuku sa svih ukrajinskih teritorija, uključujući Krim.

M.T./FoNet/Njujork tajms

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu