Rat u Ukrajini

Ukrajinska protivofanziva u oblasti Herson: Potisnuti Ruse preko Dnjepra 2

Borbe duž celog fronta: Ukrajinske trupe kod Harkova

Foto: AP Photo/Andrii Marienko

30. 8. 2022. / 10.20

Ukrajinska protivofanziva u oblasti Herson: Potisnuti Ruse preko Dnjepra

Cilj ofanzive ukrajinskih snaga je da potisnu ruske snage na drugu stranu Dnjepra i oslobode grad Herson. Volodimir Zelenski najavljuje konačnu pobedu

Ukrajina je započela protivofanzivu u regiji Herson koju već mesecima okupiraju ruske trupe, izjavio je poslanik i savetnik guvernera te oblasti Sergej Hlan. Na čitavoj hersonskoj teritoriji ukrajinske snage "snažnim artiljerisjkim napadima udaraju po položajima neprijatelja“.

"Ovo je ostvarenje onoga, na šta čekamo od proleća – početak kraja okupacije u regiji Herson“, rekao je Hlan televiziji Priamij. Cilj ove ofanzive ukrajinskih snaga je da ruske trupe potisnu na drugu stranu Dnjepra i oslobode grad Herson.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obećao je svojim sunarodnicama oslobađanje "svih oblasti“ koje su pod ruskom okupacijom. U videoobraćanju iz Kijeva u ponedeljak uveče je samo spomenuo ukrajinsku ofanzivu na jugu zemlje, uz opasku da neće valjda usred rata da otkriva ratne planove.

"Ali, okupator treba da zna“, rekao je Zelenski, "mi ćemo ih poterati preko granica, naših granica, koje se nisu promenile“.

Poručio je Rusima da je, "ako hoće da prežive“, sada vreme da odu kući, a ko se plaši da se vrati kući može da se preda, Ukrajina im garantuje da će biti tretirani prema svim normama Ženevske konvencije.

Zelenski se preko videolinka obratio i učesnicima Strateške konferencije na Bledu i rekao da sa Rusijom "nema o čemu da se pregovara“, jer nakon okupacije Krime ona zahteva sve nove i nove ukrajinske teritorije.

"Možete da zaboravite mit o Rusiji kao velikoj sili i mi ćemo to dokazati na bojnom polju“, rekao je Zelenski

Šta kaže Moskva

Rusko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je započela ukrajinska ofanziva u oblasti Herson na jugu Ukrajine. Moskva tvrdi da je napad odbranjen na dva mesta, pri čemu su navodno ukrajinske snage pretrpele velike gubitke. Rusi optužuju Ukrajince da raketiraju naseljena mesta koja su pod ruskom kontrolom.

Ruski mediji izveštavaju da je u oblasti Herson ubijen bivši ukrajinski poslanik koji se stavio u službu okupacionih snaga Aleksej Kovalev. U napadu je stradala i njegova "mlada stanarka“, saopštio je ruski isražni komitet.

Kovalski je 2019. u regiji Herson bio izabran za poslanika i u ukrajinskom parlamentu se bio priključio frakciji predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog. Nakon okupacije regije Herson priključio se upravi koju su postavile ruske snage. Krajem juna je bio preživeo jedan pokušaj atentata.

Proteklih meseci je u oblastima pod ruskom okupacijom ubijeno ili ranjeno više ukrajinskih funkcionera koje su postavile ruske snage, piše nemački "Špigel“.

J.H./BBC/Spiegel

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu