Vesti

Ujedinjene Nacije: Srbija glasala za Rezoluciju koja osuđuje Rusiju 2

Osuda agresije Rusije: Ujedinjene nacije

Foto: AP Photo/John Minchillo

2. 3. 2022. / 19.17

Ujedinjene Nacije: Srbija glasala za Rezoluciju koja osuđuje Rusiju

Ujedinjene Nacije usvojile su Rezoluciju u kojoj se osuđuje ruski napad na Ukrajinu i zahteva od Rusije da povuče svoje trupe. Srbija je glasala za Rezoluciju

Hitno sazvana Generalna skupština Ujedinjenih Nacija usvojila je večeras Rezoluciju u kojoj se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Poštujući suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od Rusije se zahteva da odmah povuče sve vojne snage iz Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama. Ambasador Srbije pri Ujedinjenim Nacijama rekao je da će Srbija podržati usvajanje nacrta kojim se osuđuje agresija Rusije, iako se ne slaže u potpunosti sa svim konstatacijama.

Hitne sednice Generalne skupštine su veoma retke, ova je bile tek 11 od osnivanja UN i prva posle 40 godina. Rezolucija nije obavezujuća, ali simbolično treba da pokaže koliko je Putin usamljen u svetu.

U večerašnjem obraćanju javnosti predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je Srbija glasala za Rezoluciju, ali i naglasio da Rezolucija ne sadrži sankcije.

Požalio se da mu nikada nije bilo teže i da nikada nije bio toliko neraspoložen.

Vučić je rekao da je Srbija podržala nekih 4 akta od ukupno 13, objašnjavajući da za preostalih devet nije mogla da glasa, jer se tiču sankcija protiv ruskih banaka, avio prevoznnika, ali i pojedinaca, u koje spadaju i predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Konačan tekst Rezolucije je svakako usvojen u celini, jer je održano samo jedno glasanje.

Dodao je da očekuje pokušaj izbacivanje Rusije iz UN-a, a posle toga pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244, te da sve to rade albanski lobsti da bi se Kosovo primilo u UN.

Za Rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo 5, dok je uzdržanih bilo 35.

Vučić je još "da narod razume“ pokazivao raznorazne grafikone koji pokazuju rnagli rast svih energeneta od oko 160 odsto u ovo vreme velike političke krize, ali je istovremno umirio narod da Srbija ima svega u dovolnoj meri, i brašna i šećera i mleka u prahu, i jabuka i trešanja i višinja i malina i 1,4 milijarde evra na računu.

Rekao je i da Srbija neće nacionalizovati NIS, ako dođe do nekakva situacije, koju nije podrobno objasnio, kada bi tako nešto bilo moguće.

F.M./red

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu