Hronika

Ubistvo Jelene Marjanović: Suprug ima pravo da konačnu presudu čeka na slobodi 2

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

4. 10. 2023. / 11.42

Ubistvo Jelene Marjanović: Suprug ima pravo da konačnu presudu čeka na slobodi

"Ova odluka nema veze sa prvostepenom presudom", kaže za "Vreme" advokat Marko Pantić i dodaje da pritvor nije i ne sme da bude zamena za izdržavanje kazne

Vest da je Apelacioni sud ukinuo pritvor Zoranu Marjanoviću koji je prošle godine osuđen na 40 godina zbog ubistva svoje supruge, pevačice Jelene Marjanović, ponovo je vratila ovaj slučaj u žižu interesovanja javnosti.

Ovaj slučaj već sedam godina izaziva ogromnu medijsku pažnju.

Pritvor je, objašnjeno je u saopštenju drugostepenog suda, najstroža mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Apelacioni sud je odluku doneo "imajući u vidu da se kritični događaj desio 2. aprila 2016. godine, pre više od sedam godina, te da je okrivljeni lišen slobode tek 15. septembra 2017. godine i da se u pritvoru nalazio do 12. jula 2018. godine kada mu je pritvor ukinut, a zatim da mu je ponovo određen pritvor po objavljivanju nepravnosnažne presude“, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još Ubistvo koje je uzdrmalo Srbiju

Da podsetimo, slučaj ubistva pevačice Jelene Marjanović se tokom istrage pretvorio u policijski, medijski, pa i politički skandal.

Kako je za "Vreme" o slučaju pisala novinarka Jelena Zorić, presuda Marjanoviću je ličila na romane od pre nekoliko vekova, kada su se pisci plaćali po količini napisanih stranica.

Predsednica veća sudija Jelena Škulić napisala je presudu na 698 strana. Toliko obimne retko kada budu i presude i optužnice i to onima kojima se sudi za višestruka ubistva i organizovani kriminal. Prosto, ako je toliko jasno da je neko ubica, zašto bi sud svoja uverenja opisivao na stotinama strana?

Ubistvo pevačice, koja je bila i majka maloletne devojčice, je postalo polje za postavljanje nebrojenih pitanja, ali nažalost i neosnovanih komentara u programima televizija, kao i tabloidnih naslova.

Pritvor nije zamena za kaznu

"Zoranu Marjanoviću je presuda doneta pre otprilike četiri meseca, ali postoji odredba koja sudiji daje za pravo da nakon donošenja prvostepene presude odredi pritvor, ili ako se lice nalazi već u pritvoru, da ga ukine ili da ga produži“, kaže za "Vreme“ advokat Marko Pantić.

On takođe dodaje da pritvor nije i ne sme da bude zamena za izdržavanje kazne, dok branioci imaju prava da se žale na svakih 60 dana, a sud mora da proverava da li postoji razlog za pritvor.

"Ova odluka nema veze sa prvostepenom presudom, a s obzirom na to da sudija očigledno nije našao razlog da okrivljeni i dalje bude u pritvoru, odnosno ne postoji sumnja da će Marjanović da napusti zemlju, utiče na svedoke, ponovo ponovi delo ili uznemirava javnost, ukinut mu je pritvor. To svakako ne znači da će presuda da bude ukinuta, a njegovo ljudsko pravo je da odluku čeka sa slobode“, kaže Pantić.

Rijaliti kultura

Nažalost, kako kaže Pantić, ovaj slučaj je imao ogromnu popularnost najviše zbog rijaliti kulture u kojoj živimo, i toliko puta je bio na naslovnim stranama da čak i da nismo hteli da znamo za to, morali smo.

Nakon ubistva pevačice pre sedam godina, i tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je javnost pogrešno informisao:

“Vi treba da znate da je nestanak prijavljen četiri ili pet sati nakon ubistva. Pet sati niko u policiji nije znao da je bilo ko nestao niti da se bilo šta desilo. To je sasvim dovoljno vremena da neko sve pripremi i onda pozove policiju.”

To nije istina, pisala je Jelena Zorić za "Vreme“.

Istraživački novinari su objavili i snimak u kom se čuje da je Zoran Marjanović nestanak supruge prijavio već nekoliko minuta posle njenog nestanka. Bilo mu je sumnjivo što je na preglednom nasipu suprugu izgubio iz vida, odnosno da je, kada joj je sa detetom krenuo u susret, više nije video na trim stazi. Inače, policija na više poziva supruga, tokom kojih je prijavljivao njen nestanak ne da nije reagovala, već ga je, kako se čuje na snimku i ismevala.

Istraga za ubistvo pevačice Jelene Marjanović trajala je 15 meseci kada je zbog sumnje da je suprugu nasmrt pretukao, uhapšen njen suprug Zoran Marjanović. Međutim, dokazi zbog kojih je Marjanović bio uhapšen nisu bili dovoljni da se on odmah izvede pred sud, te se sa istragom nastavilo. I tek je treća verzija optužnice koju je napisala Jelena Biorčević Cerović prihvaćena u junu 2019. odnosno pošto je prošlo više od tri godine od ubistva.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu