Društvo

U Srbiji ne vlada talas, već vulkan nasilja 2

Foto: Tanjug/Zoran Zeštić

3. 7. 2023. / 13.50

U Srbiji ne vlada talas, već vulkan nasilja

Za manje od 24 sata u Beogradu su se na Čukarici i u Batajnici dogodili ubistvo i ranjavanje mladića nožem. Ubica iz Žarkova je maloletan. "Eskalacija nasilja takođe govori i o samodestrukciji koja je zavladala", kaže doktorka politikologije i psihoterapeutkinja Lidija Vasiljević

Čini se da dva meseca posle strašnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, nasilje u Srbiji ne jenjava, a u prilog tome govore i poslednja dva slučaja gde su napadač i ubica mladi ljudi.

Za manje od 24 sata u Beogradu su se dogodili ubistvo i ranjavanje mladića u Beogradu. U Žarkovu je sinoć nasmrt izboden mladić M.A. a njegov prijatelj je teško povređen. Osumnjičeni za ubistvo L. Š. koji ima samo 17 godina je uhapšen.

U odvojenom incidentu u Zemunu policija i hitna pomoć su zatekli teško povređenog M.N. ispred ugostiteljskog objekta "Džo". "On je bio povređen u predelu vrata, a povreda je opasna po život. Prevezen je u Urgentni centar", kaže izvor "Blica“.

U Srbiji se u nekoliko gradova već nedeljama održavaju protesti "Srbija protiv nasilja" i građani na razne načine pozivaju državu da uvede sistemske promene koje bi dovele do smanjenja nasilja u društvu, a naročito među mladim ljudima.

Doktorka politikologije i psihoterapeutkinja Lidija Vasiljević kaže za portal "Vremena“ da ovo nije "talas nasilja“ kako ga često lakonski nazivamo, nego da bismo ovu društvenu pojavu kojoj prisustvujemo pre mogli da odredimo kao vulkan ili zemljotres nasilja. Talas dođe i prođe, a ovo se zadržava.

"Tenzija, nesigurnost i nemogućnost doživljaja olakšanja koja bi omogućila da se doživi kako kolektivno, tako i individualno olakšanje, dovode do toga.“

Ona napominje da nikad nije bilo teže održavati zdravu volju za odnosima.

"Takođe, veoma je opasno što se radoznalost i empatija, kao važni oslonci psihičkog zdravlja ne vrednuju i ne podržavaju. Eskalacija nasilja takođe govori i o samodestrukciji koja je zavladala.“

Što se tiče protesta "Srbija protiv nasilja", Lidija Vasiljević smatra da je njen odgovor možda nepopularan, ali kako kaže, protesti daju trenutno olakšanje, ali na duže staze ne nude rešenje niti ideju o narednom koraku.

"Protesti su odraz socijalnog matriksa u kome živimo. Ljudima je potrebna struktura, ali sa smislom, kao i predloženi koraci koji vode ka rešenju, makar ono bilo vremenski daleko, ali da je utemeljeno i time daje smisao. Ovakav tok protesta me podseća na brze psihoterapijske tehnike,“ kaže Lidija Vasiljević.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu