Srbija pred izbore

U novom broju: Sa čim Vučić izlazi pred građane 2

Vetar u kosi: Funkcionerska kampanja naprednjaka na čelu sa Vučićem

Foto: Tara Radovanović/Tanjug

19. 10. 2023. / 7.57

U novom broju: Sa čim Vučić izlazi pred građane

Po inflaciji zemlja je jedan od lidera u Evropi, dramatična poskupljenja, ali i najnovija kosovska blamaža i pretnje sankcijama – nikako ne idu u prilog naprednjačkom režimu. Predsednik Srbije je na prethodnim izborima nudio svetlu, bogatu budućnost, ili mir i stabilnost, ali sada bi takve parole, u kontekstu ekonomske neizvesnosti i kosovske krize, možda imale i kontraefekat

Dobri poznavaoci političkih prilika kažu da nema nikakve dvojbe: izbori će biti održani kako je to vladar Aleksandar Vučić i najavio – 17. decembra. Navodno, biće republičkih, pokrajinskih, beogradskih i još jedno 60-ak lokalnih. Drugi opet podsećaju na izreku da ništa nije gotovo dok sve nije gotovo, pa će tako u ovogodišnje izbore biti sigurni tek onda kada i zvanično budu raspisani.

Pošalice su pošalice, ali nema nikakve sumnje da se u Vučićevom kabinetu i među viđenijim naprednjacima razmišlja da li su izbori u decembru pametna odluka s obzirom na bremenite probleme sa kojima se suočavaju. Ne znamo šta govore njihova skupa istraživanja javnog mnjenja, ali neka druga, nedavno objavljena, pokazuju da po prvi put od 2012. godine opozicija ima šansu ne samo da ozbiljno poljulja vlast nego možda i da je sruši, ako nigde drugde ono u Beogradu.

Pročitajte još Veselinović i Ćuta: Imamo jedan zajednički cilj – smenu SNS vlasti

Po inflaciji smo jedan od lidera u Evropi, dramatična poskupljenja (po mnogim cenama smo najskuplji u regionu, čak i od nekada nedostižne Hrvatske), ali i najnovija kosovska blamaža i pretnje sankcijama nikako ne idu u prilog naprednjačkom režimu. Građani napokon u većini ispravno osećaju da im je neko zavukao ruku u džep, mnogi se sećaju sankcija, a ne bi – bez obzira na patriotske iskaze – ni da idu u rat, pogotovo onaj koji je unapred izgubljen. Ne treba smetnuti s uma ni da delovi strogo kontrolisanih institucija otkazuju bespogovornu poslušnost.

Pročitajte još Za listu “Srbija protiv nasilja” glasalo bi 41 odsto birača

Stoga dakle, nije mudro skroz isključiti mogućnost da – ako procena naprednjaka bude pokazivala opasnost da se izgubi vlast, odnosno da sada već legendarni, dobrano opisani i dokazani izborni marifetluci neće biti dovoljni za pobedu – izbora u decembru i ne bude. Ili ono, raspiše ih pa otpiše. Ili je možda, naprotiv, upravo procena da vreme ne radi za vlast – i da bi izbore na proleće pratio dodatni pad naprednjačkog rejtinga, posle teške zime, preskupih energenata i mogućih različitih “čuda”, kao što su, recimo, restrikcije struje.

A možda bude i masovnih ubistava opet: jedno istraživanje je nedavno pokazalo da će pre stanovnik Srbije poginuti u masovki nego neki građanin Turske u terorističkom napadu…

 

Pročitajte ceo tekst Nedima Sejdinovića u nedeljniku "Vreme“ od četvrtka (19. oktobra)

Pretplatite se na digitalno izdanje

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu