U novom broju

Tvrtko Jakovina: Strah od sveta nacionalističkih šampiona 2

Vlada opšti kukavičluk nacija: Tvrtko Jakovina

Foto: AP

5. 5. 2022. / 18.52

Tvrtko Jakovina: Strah od sveta nacionalističkih šampiona

„Titova Jugoslavija je imala bezbroj problema, ali nije htjela biti pasivna i provincijalna, već je željela stvari iznositi van granca. Okupljala je treći svijet, imala je šta reći u ime tih zemalja. Naši diplomati danas ne uspijevaju da iskoriste alate koji bi ih mogli učiniti važnim, kao što je recimo članstvo u EU, ali i bivanje na Balkanu, činjenica da taj prostor znamo, razumijemo, da živimo skupa. Ali, nije stvar samo do ljudi. Promijenio se mentalni sklop – vlada opći kukavičluk nacija koje sebe u isto vrijeme vide kao prvake nacionalizma.“

Kako hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina vidi politiku Srbije prema Ukrajini, koliko je ona poziciji da bude u posebnom položaju u odnosu na ovaj rat i šta joj se može dogoditi protokom vremena?

Ako se Evropa brani u Ukrajini, zbog čega treba insistirati na tome da se ona brani i na Balkanu, odnosno, zašto su  zemlje evropskog jugoistoka – po   mnogo čemu manje korumpirane nego neke zemlje evropskog istoka –  najlogičniji dio Evrope?

Kakve su bile diplomate Titove Jugoslavije, a kakve su danas iz zemalja njenih naslednica? Zbog čega je zavladao opšti kukavičluk nacija koje sebe u isto vrijeme vide kao prvake nacionalizma?

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu