Svet

Turska u školama uvodi kurs za borbu protiv homoseksualizma 2

Foto: Printscreen/Hürriyet Daily News

13. 9. 2023. / 7.43

Turska u školama uvodi kurs za borbu protiv homoseksualizma

Novi turski ministar obrazovanja Jusuf Tekin, koji je do pre dva meseca predlagao da se u Turskoj otvore jednopolne škole, ponovo se našao u centru pažnje. Ovog puta tokom televizijskog intervjua u kome je govorio o LGBT zajednici

Turski ministar obrazovanja Jusuf Tekin rekao je u intervjuu za TV 24 da je Ministarstvo u nastavni plan i program uvelo novi izborni predmet pod nazivom "Porodica u turskom društvu” jer vlasti imaju odgovornost da se "bore“ protiv homoseksualizma, prenosi Balkan Insight.

"U našem novom kurikulumu porodica je prioritetna tema“, argumentovao je Tekin "porodične vrednosti“ za koje se zalaže i ponovo izabrani predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Dodaje da "Turska želi da odgaja generacije koje će nastaviti da se bore za vrednosti i nezavisnost zemlje“, te da je "naša obaveza da se borimo na svoj način“.

Ministar je rekao i da bi Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima trebalo "preispitati“ i " izmeniti“ jer "štiti LGBT prava“.

Škole za devojčice

Ministar, koji tvrdi da se zalaže "za sve slobode“, govori da je njegov primarni cilj kao da se devojke obrazuju i da bi zato trebalo otvoriti ženske škole, ali "ne zbog samih devojaka, već zbog njihovih konzervativnih porodica“.

Zato je pre nešto više od dva meseca predložio otvaranje jednopolnih škola za devojčice. Kao razlog je naveo da "neke porodice ne žele da šalju žensku decu u istu školu sa dečacima“, odnosno zbog "mešovitog obrazovanja“.

"Obrazovanje mešovitog pola je neophodno, ali moj glavni zadatak je da povećam stopu upisa“, rekao je za turske medije.

Tekinova izjava naišla je na kritike opozicionih političara, sindikata i korisnika društvenih mreža.

Unal Ozmen, bivši član Ministarstva obrazovanja rekao je da "ako porodica ne šalje svoju decu u školu, neophodno je pokrenuti sudski proces umesto da se legitimiše njihov ’problematični’ mentalitet dovođenjem celog obrazovnog sistema u pitanje“.

Sindikat nastavnika Eğitim-İş takođe je osudio predlog ministra rekavši da bi ovakve politike mogle da "poguraju zemlju sto godina unazad“.

Još pet godina Erdogana

Nakon što je pobedio Kemala Kiličdaroglua na predsedničkim izborima u maju, Erdogan je nastavio tradiciju zabranjivanja parada ponosa koja traje od 2015. i politiku ugnjetavanja LGBT zajednice.

To se ogleda i u tome što ih naziva "devijantnim strukturama“ i "virusima jeresi“ kako bi se dodvorio konzervativnim biračima. Pored toga, nastavio je da optužuje opozicione stranke i opozicione medije da su "pro-LGBT“.

Novi stari predsednik će na ovoj funkciji ostati narednih pet godina tokom kojih će nastaviti anti-LGBT retoriku, što pokazuje i najava skupa protiv LGBT zajednice u nedelju pod nazivom "Veliki porodični skup protiv perverzije“ na kome će islamističke i konzervativne grupe nastaviti "borbu“ protiv homoseksualizma.

Bez dočeka za LGBT odbojkašicu

Koliko ovakva retorika stvara duboke podele u društvu govori slučaj odbojkašice Ebrar Karakurt koja se deklarisala kao lezbejka. Ona je pre nedelju dana učestvovala na Evropskom prvenstvu u odbojci u finalnom meču u kome je Turska u dramatičnom meču pobedila Srbiju.

Iako je Erdogan čestitao timu titulu evropskih prvakinja na društvenim mrežama, odbojkašicama nije pripremljen doček.

Dan pre finala, gradonačelnik Ankare Ibrahim Melih Gokček uputio je poziv da se Karakurt izbaci iz tima.

"Vi ste LBGT, nedostojni nacionalnog tima“, rekao je on na platformi X. "Izbacite je iz reprezentacije da se reprezentacija ne bi uprljala“.

Dan nakon što su odbojkašice pobedile Srbiju u finalu, jedna žena snimila je video u autobusu na kome ljutito viče: "Nećete moju zemlju učiniti lezbejskom“.

Karakurt se deklarisala kao lezbejka pre dve godine kada je na Instagramu podelila fotografije sa devojkom. Od tada je na meti radikalnih ekstremističkih grupa i provladinih medija koji je nazivaju "devijantom od homoseksualca“.

Asli Alpar, članica organizacije za prava LGBT osoba u Turskoj, rekla je da se odbojkaška utakmica pretvorila u "simbol odbrane LGBT prava i sekularnog načina života“.

A.E/Balkan Insight/Gazete Duvar/Politico

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu